El Regne Unit planteja prohibir el tabac progressivament: com afecta el sector

El primer ministre, Rishi Sunak, ha promès crear la primera "generació lliure de fum"

Per

Bolsamania | 05 oct, 2023

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha plantejat la prohibició total de venda de tabac al Regne Unit a les noves generacions. La idea és augmentar cada any en un any l'edat legal per fumar perquè finalment ningú no pugui comprar tabac. Com han rebut aquest anunci les empreses del sector?

A la sessió de dimecres, quan es van conèixer els plans, les tabaqueres britàniques van reaccionar negativament en borsa. Imperial Brands, amb molta exposició al Regne Unit, va arribar a perdre un 5% a la jornada, encara que va acabar tancant amb una caiguda del 3%. Aquest dijous, tot i això, les seves accions han rebotat amb pujades superiors al 2%.

"Els plans per prohibir progressivament les vendes de tabac, especialment als joves, va provocar ahir caigudes en el preu de les accions del sector. Això se suma a la càrrega de la censura regulatòria que ha afectat el sector durant els últims anys, una disminució general en les vendes de productes de tabac tradicionals a mesura que els problemes de salut passen a primer pla i una renúncia entre alguns inversors a invertir en empreses tabaqueres per motius ètics”, assenyalen els analistes d'interactive investor.

Els títols de la seva filial Logista es van deixar aquest dimecres un 1,7%. Tot i que l'empresa no té exposició al Regne Unit, "aquest tipus de notícies, evidentment, no senten bé al sentiment de mercat cap al sector", diuen els experts de Banc Sabadell, que creuen que cal veure si finalment la mesura tira endavant i la seva efectivitat, ja que "les traves al trànsit legal de tabac solen fomentar el mercat il·legal, cosa que no és desitjable per a la majoria dels governs".

"No seria la primera vegada que un país prohibeix la venda de tabac a les noves generacions. A Nova Zelanda, els nascuts després de l'1 de gener del 2009 tenen prohibit comprar tabac de per vida, fins i tot quan siguin més grans", afegeixen.

El negoci tabaquer representa al voltant del 57% de les vendes de Logista, però un percentatge significativament més gran de l'EBITDA (no desglossat). "En les nostres estimacions assumim una caiguda del creixement a perpetuïtat del 2%", afirmen.

Però, quins són els plans concrets de Sunak? Amb l'objectiu de crear la primera "generació lliure de fum", la idea és augmentar cada any en un any l'edat legal per fumar perquè finalment ningú pugui comprar tabac. "Proposo que en el futur augmentem l'edat per fumar un any cada any", de manera que "a un nen de 14 anys d'avui mai se li vendrà legalment una cigarreta i que ell i la seva generació podran créixer sense fumar".

La proposta, això sí, està subjecta a votació al Parlament de manera lliure, en "una qüestió de consciència". Si se'n sortís, la legislació tipificaria com a delicte que qualsevol persona nascuda a partir de l'1 de gener de 2009 vengués productes de tabac.

Últimas noticias