El president de Credit Suisse demana perdó: "No vam poder aturar la pèrdua de confiança"
Per primera vegada, el director executiu i el president del banc parlen públicament des de l'adquisició
Per primera vegada, el director executiu i el president de Credit Suisse s'adreçaran públicament als accionistes des de l'adquisició de l'entitat per part d'UBS. El banc celebra aquest dimarts la Junta anual amb els inversors exigint respostes sobre l'operació.
El president, Axel Lehmann, ha reconegut que "realment lamentava" el col·lapse que va conduir a la compra. "Puc entendre l'amargor, la ira i la commoció de tots aquells que estan decebuts, aclaparats i afectats pels esdeveniments". "Demano disculpes perquè no vam poder aturar la pèrdua de confiança que s'havia acumulat al llarg dels anys i per decebre'ls", ha afegit.
Cal recordar que ni els accionistes d'UBS ni els de Credit Suisse van poder votar sobre l'acord signat a mitjans del març, quan es va anunciar que UBS havia pactat la compra de Credit Suisse per 3.000 milions de francs suïssos amb el suport del govern suís, que s'ha compromès a oferir línies extraordinàries de liquiditat a les dues entitats per tancar l'operació.
Un acord controvertit. De fet, l'Oficina del Fiscal General de Suïssa ha obert una investigació sobre la presa de control de Credit Suisse per part d'UBS. L'objectiu és assegurar-se que s'ha respectat la legislació. Segons ha destacat, l'operació inclou "nombrosos aspectes que necessiten ser investigats".
"Els accionistes que no van poder expressar la seva opinió durant el procés d'adquisició faran preguntes a la junta, sol·licitaran responsabilitats i expressaran les seves frustracions a mesura que la història de 167 anys del banc arriba al final", assenyalen els analistes d'Interactive Investor.
Després del col·lapse de Silicon Valley Bank, Credit Suisse va ser vist com una anella feble al sector bancari europeu després d'una sèrie d'escàndols els últims anys, fortes sortides de clients i una caiguda en el preu de les accions. Els temors de contagi van despertar temors existencials sobre el futur del banc, cosa que va portar les autoritats suïsses a negociar ràpidament un acord d'adquisició. "No obstant, les repercussions d'aquest acord apressat estan començant a materialitzar-se amb accionistes, treballadors i contribuents enutjats", afegeixen els analistes.
De la seva banda, el vicepresident del Banc Nacional Suís, Martin Schlegel, defensava recentment en una entrevista a l'emissora 'SRF' que si Credit Suisse no s'hagués venut a UBS hauria fet fallida al següent dia de negociació, sent "molt, molt probable que hagués passat una crisi financera a Suïssa i a tot el món". A parer seu, l'acord de compra és "la millor entre les males solucions".