El Manchester United es dispara a la borsa després de l'última oferta de compra de Qatar
El xeic al-Thani ofereix fins a 6.000 milions de lliures pel 100% del club mancunià
El Manchester United vola a la borsa. El club mancunià s'ha disparat un 30% a la preobertura de Wall Street després de conèixer- que el xeic Jassim bin Hamad al-Thani ha presentat una cinquena i última oferta de 6.000 milions de lliures per adquirir el 100% dels 'diables vermells' i estaria disposat a abandonar el procés de compra si no és acceptada abans de divendres.
Segons informa el diari britànic The Guardian, el xeic i els seus assessors s'han sentit frustrats amb el llarg procés supervisat pels Glazer, la família propietària del Manchester United, des que aquests posessin el club al mercat el mes de novembre passat. Per això, al-Thani ha donat fins divendres a la família novaiorquesa perquè prengui una decisió final respecte a la seva oferta.
Diferents mitjans anglesos han dibuixat aquesta venda com una carrera de dos entre el xeic qatarià i Sir Jim Ratcliffe, fundador del grup químic INEOS, que ha declarat públicament aconseguir el United. Ratcliffe ja va comprar el 2019, a través d'INEOS, l'OGC Niça de la Lliga 1 francesa, així com l'equip ciclista Sky, ara Team INEOS. També és un dels principals patrocinadors de l'escuderia Mercedes al Campionat Mundial de Formula 1.
L'oferta de Ratcliffe difereix bastant de la del qatarià. Segons diverses publicacions, el magnat britànic hauria plantejat adquirir el 51% del club i deixar els Glazer amb una participació minoritària. Les dues parts han mantingut converses per definir l'estructura d'aquest acord, amb el mateix Ratcliffe acudint en persona a Old Trafford el març passat per reunir-se amb la propietat del club.
Tot i així, el xeic al-Thani creu que la seva oferta és millor, ja que eliminaria un deute d'uns 1.000 milions de lliures, és en efectiu i ofereix un fons separat per a jugadors, infraestructures i altres necessitats d'inversió i dona un alt valor per cada acció. Així mateix, diferents mitjans assenyalen que la intenció del xeic és tancar l'operació abans que comenci el mercat de fitxatges d'estiu per brindar certa estabilitat i donar suport a Erik Ten Hag, entrenador del United, que ha sol·licitat una important inversió per tornar a situar el club a l'elit europea.
Tot i això, les dues ofertes podrien tenir problemes per ser acceptades per la UEFA. Segons la normativa de l'organisme supervisor del futbol europeu, cap entitat o persona física no pot ser propietària de més d'un club que participi en competicions UEFA. D'una banda, Qatar haurà de demostrar que no està darrere de la compra del United, ja que el grup estatal Qatar Sports Investments ja és propietari del París Saint-Germain. De l'altra, Ratcliffe es podria veure obligat a desfer-se de part del Niça si la seva oferta és l'acceptada.
Els Glazer s'han vist sotmesos a una intensa pressió per vendre el Manchester United. Les protestes dels aficionats mancunians s'han tornat una tradició durant els últims anys pel que consideren un rendiment insuficient, ja que el club va guanyar la Premier League per última vegada el 2013 i mai no ha tornat a ser el mateix des de la marxa de Sir Alex Ferguson. A més, els Glazer es van enfrontar el 2021 a una gran oposició dels aficionats després d'acceptar formar part de la Superlliga. Tot i que finalment van fer marxa enrere, la relació amb els fans es va trencar de forma irremediable.
A principis d'any, Adam Sommerfeld, especialista en inversions esportives de Certus Capital, ha estimat que qualsevol oferta pel Manchester United hauria de superar els 4.000 milions de lliures (4.800 milions de dòlars) per tenir èxit. Si es tanqués en els preus rumorejats, es tractaria d'una de les operacions més grans de la història al voltant d'una franquícia esportiva. El 2022, el consorci liderat per l'inversor nord-americà Todd Boehly i el fons Clearlake Capital va adquirir el Chelsea per 4.250 milions de lliures (5.200 milions de dòlars).