El Govern podria vetar l'OPA sobre Grifols o posar-hi condicions
El sector d'hemoderivats també té caràcter estratègic
En una volta de rosca més al 'culebró Grifols', ara resulta que una eventual OPA sobre la companyia, com la que preparen el fons canadenc Brookfield i la família Grifols, haurà d'obtenir autorització del Govern, segons publiquen aquest dijous Expansión 'i Cinco Días. El motiu? Que el sector d'hemoderivats també té caràcter estratègic, tot i que, en el cas de Grifols, el gruix de l'activitat es desenvolupa als Estats Units i al Canadà, d'on provenen al voltant del 60% de les vendes.
A més, en cas que s'aprovi l'operació, el Govern podria imposar condicions més o menys exigents, com ara la no exclusió de borsa, el manteniment de la seu a Espanya, la continuïtat d'inversions o el control de dividends.
Els experts de Sabadell diuen que la potencial ingerència del Govern no és una sorpresa per l'esmentat caràcter estratègic del sector. Afegeixen que aquesta ingerència cobra més sentit després del que va passar amb Gotham, que ha provocat que la cotització de Grifols cotitzi a uns nivells "anormalment deprimits", cosa que fa que una operació d'aquestes característiques sigui encara més delicada.
Brookfield i la família Grifols han confirmat aquesta setmana a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que preparen una OPA conjunta que té com a objectiu excloure la companyia de borsa, sense donar-ne més detalls.
El mercat especula que el fons planteja un preu al voltant dels 10 euros, mentre que la família tempteja un preu d'entre 12 i 13 euros (que coincideix amb la mitjana de cotització de Grifols del 2023, prèvia al negatiu informe de Gotham). Els experts insisteixen que aquestes quantitats infravaloren la companyia. En aquest sentit, recordem que Sabadell té un preu objectiu per a les accions Classe A de Grifols (les que cotitzen a l'IBEX) de 16,50 euros.