El Govern deroga l’'impost al sol' i reconeix el dret a l'autoconsum
Dificultava i desincentivava el desenvolupament de l'energia solar fotovoltaica i de l'autoconsum elèctric
El Govern ha decidit derogar l'anomenat 'impost al sol', que dificultava i desincentivava el desenvolupament de l'energia solar fotovoltaica i de l'autoconsum elèctric a Espanya, dins de les mesures incloses en el reial decret llei aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres.
En roda de premsa després de la reunió del gabinet de Pedro Sánchez, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assenyalat que amb aquesta mesura es busca pal·liar "el retard d'Espanya en aquesta matèria", ja que no és lògic que un " país ric en sol com Espanya compti amb 1.000 instal·lacions, enfront del milió que té Alemanya". "Hi ha un llarg recorregut", ha dit. Per això, l'Executiu ha decidit simplificar els tràmits burocràtics i tècnics requerits, com la inscripció en un registre administratiu de productors per a aquelles instal·lacions no superiors a 100 quilowatts.
Ribera creu que no és lògic que "un país ric en sol com Espanya compti amb 1.000 instal·lacions, enfront del milió que té Alemanya"
A més, es reconeix el dret a l'autoconsum compartit per part d'un o diversos consumidors, la qual cosa permetrà aprofitar les economies d'escala; així com autoconsumir energia elèctrica sense peatges ni càrrecs. Per tant, es deroga el càrrec que s'imposava a l’autoconsumidor per l'energia generada i consumida en la seva pròpia instal·lació, l'anomenat 'impost al sol'.
Segons l'Executiu, el desenvolupament de l'autoconsum garanteix als consumidors "l'accés a alternatives més barates i respectuoses amb els límits del planeta, contribueix a reduir les necessitats de la xarxa elèctrica, genera major independència energètica i permet reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle". A més, considera que és una activitat "generadora d'ocupació vinculat a la transició ecològica, com ja s'ha demostrat en països del nostre entorn".
Ja l'any passat i el passat mes de maig tots els grups polítics, excepte el PP, van donar suport al Congrés dels Diputats el reconeixement del dret a autoconsumir energia elèctrica sense cap tipus de càrrec.
D'aquesta manera, la ministra per a la Transició Ecològica ha donat per tancat el reial decret sobre autoconsum elèctric que va aprovar el Govern del PP el 2015, en la qual era la primera normativa perquè els consumidors puguin generar la seva pròpia electricitat, però la normativa va néixer embolicada en polèmica, a causa de l’anomenat 'impost al sol', i que va arribar a ser avalat pel Tribunal Suprem.
POTENCIAL D'ESPANYA EN AUTOCONSUM
A Espanya, la potència elèctrica registrada en instal·lacions d'autoconsum ascendeix als 1.196 megawatts (MW), dels quals 170 MW corresponen a instal·lacions de fonts d'energia renovables, una xifra molt baixa per a un país com Espanya amb un enorme potencial en aquestes fonts de energia.
Dins de l'autoconsum amb renovables destaquen les aportacions corresponents a l'aprofitament energètic del biogàs (127 MW) i l'energia solar fotovoltaica (28 MW).
En qualsevol cas, cal tenir en compte que, des de la sentència del Tribunal Constitucional en què es van modificar alguns articles del Reial Decret 900/2015 i en particular es va anul·lar el procediment del registre administratiu d'autoconsum a nivell nacional, és molt probable que existeixin instal·lacions d'autoconsum operatives que no han estat registrades.