El Govern canviarà la Llei de Transports per solucionar el conflicte del taxi

Gestió opcional dels VTC per part de les comunitats i "altres mesures"

Per

Europa Press | 03 ago, 2018

El Govern abordarà "al llarg del proper mes de setembre" la modificació de la Llei d'Ordenació de Transports Terrestres (LOTT) per tal de solucionar el conflicte sorgit entre el sector del taxi i el del vehicle de lloguer amb conductor (VTC), ha informat el Ministeri de Foment.

Amb aquesta modificació, en la qual l'Executiu començarà a treballar aquest mes, es pretén donar una resposta "de coexistència i equilibri" als dos modes de transport, segons ha indicat el president del Govern, Pedro Sánchez, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Amb aquest canvi en la Llei, l'Executiu podrà implementar l'anunciada habilitació a les comunitats autònomes que ho desitgin perquè puguin gestionar el sector de VTC als seus territoris. D'aquesta manera, se'ls permetrà "imposar" a les empreses com Uber i Cabify "les condicions que considerin adients en el marc de la seva política de mobilitat", segons detalla Foment.

Es tracta de la mesura que el ministre del ram, José Luis Ábalos, va convenir durant la reunió amb les comunitats autònomes de dimecres passat i la que va permetre la desconvocatòria de la vaga que els taxistes de les grans ciutats estaven secundant des de feia uns dies.

Foment assegura que la modificació de la Llei es "instrumentar al llarg del proper mes de setembre"

No obstant això, Foment va avançar, sense aportar més detalls, que, en virtut de la reforma, també s'inclouran en la Llei "altres mesures tendents a corregir el desequilibri" que actualment registra la proporció entre VTC i taxi que precisament fixa aquest text legal, que estableix un vehicle de les marques com Uber per cada trenta taxis, una quota actualment sobrepassada.

La modificació de la Llei es "instrumentar al llarg del proper mes de setembre", assegura Foment, que ha presentat al Consell de Ministres un informe sobre el marc jurídic d'aquests dos modes de transport urbà i les propostes de millora per garantir la seva convivència.

EL VTC "GAUDEIX DE MÉS FLEXIBILITAT"

A l'informe, Foment "destaca" que, més enllà del desequilibri en el nombre de llicències, l'activitat del taxi està "subjecta" a condicionaments establerts per normes locals i autonòmiques, com són les tarifes obligatòries, els horaris, els calendaris i l’estacionament en zones reservades, mentre que, del seu costat, els VTC "han gaudit des del principi d'un règim molt més flexible, més enllà de l'obligació de precontratar els seus serveis".

Així, suggereix que aquesta diferència serà una de les qüestions a tractar al grup de treball que també es va acordar constituir durant la reunió de dimecres. El seu objectiu serà "analitzar i identificar aspectes susceptibles de modificació per millorar la competitivitat i competència dels dos sectors".

REGISTRE A FINALS DEL 2018

Mentrestant, Foment espera tenir a punt a finals d'aquest any, just un any després de la seva aprovació per part de l'anterior Govern, el registre públic al qual els VTC estaran obligades a donar compte dels seus serveis, per tal de garantir que compleixen el fixat en la llei. A l'actualitat, està en fase de desenvolupament tecnològic.

Amb la presentació d'aquest informe, l'Executiu va realitzar la declaració de la voluntat del Govern per solucionar el problema a la qual Ábalos es va comprometre durant les reunions mantingudes aquesta setmana amb taxistes, empreses de VTC i comunitats autònomes per tallar la vaga del taxi i buscar solucions al conflicte.

Últimas noticias