El Govern autoritza la saudita STC a assolir el 9,97% de Telefónica
La decisió de sol·licitar un conseller "correspon a la pròpia empresa"
El Consell de Ministres ha autoritzat Saudi Telecom (STC) a assolir el 9,97% del capital de Telefónica des de la seva actual participació del 4,9%. Així ho ha confirmat el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, a la roda de premsa posterior.
Respecte a si l'operadora saudita sol·licitarà un seient al Consell d'Administració de la cotitzada espanyola, el titular d'Economia ha afirmat que "aquest tema correspon a la pròpia empresa" i que des del Govern, "prudència".
"Aquesta aprovació suposa un avenç significatiu per a stc Group, i reforça el compromís d'invertir en actius de gran valor com a part del seu pla estratègic de creixement i expansió", ha assenyalat l'empresa àrab. "Amb l'adquisició d'accions en actius estratègics, stc Group demostra la seva confiança en la capacitat de Telefónica de mantenir la seva posició de lideratge al mercat, aprofitant les seves infraestructures, capacitats tecnològiques avançades i àmplia presència a Europa i Amèrica Llatina".
Per Olayan Al-Wetaid, Conseller Delegat de stc Group, "haver obtingut les aprovacions requerides pel Consell de Ministres d'Espanya reflecteix el paper de stc com un partner estratègic per a Telefónica a llarg termini. Com un dels accionistes majoritaris de la companyia, mantenim la confiança en el lideratge i visió estratègica de Telefónica, amb expectatives de treballar junts per crear valor per a tots els accionistes".
L'Executiu sempre ha defensat que Telefónica és una de les principals companyies del país, "líder al sector de les telecomunicacions i clau en altres àmbits estratègics", i que és determinant per les seves "capacitats industrials i àrees de coneixement, ja que desenvolupa activitats rellevants per a l'economia i el teixit productiu, incloent-hi les relacionades amb la seguretat i la defensa”.
Per això, aquesta decisió arriba després de fer una anàlisi detallada i "exhaustiva per part de les autoritats espanyoles en base no només del compliment de la nostra legislació vigent, sinó també d'elements tan importants com assegurar l'interès nacional, en matèria de Defensa, i també, assegurar aquest element estratègic que té a veure amb les infraestructures de telecomunicacions i la importància de Telefónica en aquest àmbit", ha explicat Cuerpo.
Aquest procés d'autorització ha rebut el vistiplau de la Junta d'Inversions Exteriors (Invex), un òrgan interministerial encarregat d'avaluar les adquisicions d'empreses estrangeres per garantir la protecció de la seguretat, la salut i l'ordre públic.
Les condicions fixades per a la seva aprovació exigeixen que el grup saudita es comprometi a mantenir la cotització de Telefónica a la Borsa, en segon lloc, cal assegurar que les decisions que afectin la seguretat nacional siguin protegides, a més de garantir que la seu social i fiscal de la companyia continuï a Espanya.
Cuerpo ha remarcat que "amb els socis que té ara mateix, Telefónica serà capaç de créixer en volum i tenir millors oportunitats a l'Orient Mitjà. És una finestra d'oportunitat excel·lent". "S'han posat sobre la taula o s'han establert mesures o condicions que han estat acceptades de manera voluntària per l'empresa saudita per garantir efectivament que aquesta operació es dugui a terme de manera que s'asseguri aquest element estratègic, l'autonomia operativa de Telefónica, que se salvaguardin els interessos nacionals i que es protegeixi aquesta infraestructura crítica".
Cal recordar que va ser el 5 de setembre del 2023 quan Saudi Telecom Company (stc Group) anunciava la compra d'una participació del 9,9% en Telefónica per un import total de 2.100 milions d'euros. Una operació condicionada a l'autorització que, finalment, s'ha obtingut aquest dijous.