El dividend en accions és a punt d'acabar a Santander

Les grans cotitzades estan bandejant aquesta moda pel final del seu avantatge fiscal i la millorança dels seus comptes

Per

Bolsamania | 07 abr, 2017

Actualitzat : 11:38

Banc Santander converteix la seva ciutat natal en el focus del mercat aquest divendres amb la junta d'accionistes per avaluar els comptes anuals del 2016. No obstant això, un dels principals punts d'atenció ha estat en el dividend que ha proposat el consell d'administració a la junta d'accionistes, amb un increment del 5% fins als 22 cèntims per títol.

La cita comença a les 9:30 hores. Com estava previst, damunt de la taula ha estat l'aprovació dels comptes anuals, la gestió del banc, la reelecció de diversos consellers i els resultats, el saldo dels quals va ser d'un benefici de 6.204 milions, un 5% més que l'any anterior. Una xifra a partir de la qual el pay out (percentatge de benefici destinat a dividends) frega el 40%: 1.596 milions que es destinen als accionistes han estat ja abonats, altres 70,1 milions van per als accionistes que van optar per l'efectiu en l'últim 'scrip dividend', i 802 milions per a l'abonament en efectiu del dividend complementari que tindrà lloc el proper 2 de maig. En total, 2.469 milions per retribuir als accionistes.

L'esquema de pagaments de l'any passat va ser de tres abonaments en efectiu i un altre que utilitzava la fórmula del 'scrip dividend' o dividend en accions. És a dir, el mètode d'ampliar capital i atorgar drets de subscripció preferent als accionistes perquè es facin amb noves accions o les venguin per cobrar en efectiu, ja sigui a l'entitat o al mercat. Per als dividends que es paguin amb càrrec dels resultats del 2017 es manté aquesta via, amb un augment de capital.

La retribució a l'accionista amb càrrec dels comptes 2016 se situa als 21 cèntims per títol, amb una rendibilitat per dividend entorn del 3,5%. L'any passat, precisament durant la junta d'accionistes, Ana Botín va anunciar un increment del 5%. Això sí, l'exercici anterior havia ficat una “tisorada” en retallar-ho des de 60 cèntims fins a 20 cèntims. Aquest any, ha fet el mateix i ha aconseguit així els 22 cèntims, amb una rendibilitat per dividend del 3,8%.

Si Ana Botín anuncia un augment, això seria dins del ja comentat pel propi banc en l'estratègia i no suposaria cap sorpresa

L'anunci d'un nou augment per part d'Ana Botín no és una novetat, ja que la política de retribució a l'accionista establerta en l'estratègia del banc és que el dividend creixi un 10% interanual fins al 2018, la qual cosa implicaria un creixement de 2 cèntims per acció, encara que, en aquest cas, ha estat d'un 5% en total i un 9% el pagament en efectiu. A més, durant les últimes conferències de resultats, Botín ha recalcat que el banc manté la seva política de millorar la retribució. “Si Ana Botín anuncia un augment, això estaria dins del ja comentat pel propi banc en l'estratègia i no suposaria cap sorpresa, sempre que es mantingui dins d'aquest rang del 10%”, explicava prèviament a 'Bolsamanía' Nuria Álvarez, analista de bancs de Renta4.

ADÉU Al DIVIDEND EN ACCIONS

La fi del 'dividend en efectiu’ també és un altre dels objectius plantejats pel banc en la seva estratègia. Un dels primers anuncis que va fer Ana Botín quan va arribar a la presidència de Santander va ser el canvi al model de retribució a l'accionista, que va passar d'estructurar-se en dos pagaments en accions i dues en efectiu, com es feia a l'època del seu pare, Emilio Botín, a fer-se en tres pagaments en efectiu i un en accions. Ana Botín va explicar llavors que la intenció del banc era pagar tot el dividend en efectiu i que aquest canvi es faria de forma progressiva. Álvarez apunta que, probablement, aquest canvi definitiu cap al pagament íntegre del dividend en efectiu es veurà l'any que ve, encara que dependrà de l'evolució dels resultats de l'entitat. Fins i tot Santander havia deixat la porta oberta a la convocatòria de la junta: “El consell d'administració o, per substitució, la comissió executiva, també podria decidir no aplicar el programa en cap dels dividends a compte, en aquest cas aquests s'abonarien en efectiu”. Finalment, es manté l'esquema de tres pagaments en efectiu (6 cèntims en cada cas) i un altre amb 'scrip dividend' per un valor de 4 cèntims.

El banc espanyol amb més actius a escala mundial no és una excepció al desterrament del 'scrip dividend', que va ser una moda que es va estendre a la borsa espanyola amb la crisi econòmica. Des de la societat cotitzada, perquè aquesta opció permet retribuir a l'accionista sense tirar de caixa, en un moment en què la salut dels comptes no era la més òptima. Per a l'accionista, fins a l'any passat ha estat una opció d'escapar d'Hisenda. És a dir, davant l'opció de cobrar un dividend en efectiu o en accions, amb la primera part havia de tributar i amb la segona, no. Alguna cosa que va canviar l'1 de gener i va eliminar l'atractiu fiscal al mateix temps que la situació ha millorat per a la major part de l'univers empresarial -sempre hi ha excepcions, com Popular o Abengoa-.

Les dades confirmen aquesta evolució. Des dels 33.115 milions d'euros pagats en dividends el 2009 per les cotitzades espanyoles, amb un 2,41% en accions, la tendència dels anys següents va ser disminuir la retribució total i augmentar el pes dins d'aquesta, de l'opció de pagament en forma de noves accions, segons les estadístiques publicades per Borses i Mercats Espanyols (BME) al seu informe anual del 2016. El 2013 la quantitat es va reduir fins als 23.262 milions mentre que el percentatge del 'scrip dividend' es va elevar fins al 41,68%, que representa el màxim històric d'aquesta modalitat (vegeu quadre a continuació). L'any passat, no obstant això, va baixar fins al 21,9% mentre que els dividends van pujar fins als 27.136 milions d'euros.

MOTIUS PER 'PRESUMIR'

Botín té en aquests moments motius per 'presumir' per l'evolució en borsa i, de fet, segons declaracions que recull Europa Press ha dit que el banc "és el millor valorat d'Europa a raó d’1,3 vegades el valor tangible per acció". L'entitat càntabra acumula una pujada del 15% l'any i ha estat una de les artífexs –junts amb Telefónica- del bon acompliment de l'IBEX fins al moment (el selectiu espanyol suma un 11% durant el transcurs del 2017).

Avui dia, un 33% dels analistes consultats per FactSet recomana comprar Santander i un 43%, mantenir. Un 23% té un consell de venda sobre l'entitat càntabra. Quant al preu objectiu del consens, a Santander li ocorre com el conjunt de bancs cotitzats (excepte Popular), que han depassat els preus objectius després de les fortes revaloracions des del començament de l'any (Sabadell i CaixaBank pugen un 20% durant aquests primers mesos del 2017, Bankia i BBVA ,un 11% i Bankinter, un 5%). El consens dóna un valor teòric a Santander de 5,31 euros, per sota dels 5,75 euros en els quals va tancar ahir.

Últimas noticias