El coronavirus enfonsa Repsol a la borsa però dispara la seva rendibilitat per dividend al 8%
Les accions de la petroliera s'han desplomat un 23% en tot just un mes
El coronavirus ha enfonsat Repsol a la borsa, però al mateix temps ha disparat la seva rendibilitat anual per dividend per sobre del 8%, la més elevada de l'Ibex 35. No és un consol per als accionistes que ja invertien en la petroliera, però sí que pot ser un bon al·licient per als caçadors de dividends i els inversors a llarg termini que estaven esperant una correcció per posicionar-se.
Noticia relacionada
Repsol provisiona 837 millones de euros por un litigio de Talisman EnergyLes accions de Repsol van tancar a 14,04 euros el 17 de gener, just abans que la crisi del coronavirus comencés a ocupar els titulars de l'opinió pública. Des de llavors, han encadenat una important ratxa baixista que ha portat al valor fins a 10,86 euros per acció. Una correcció propera al 23% que pot explicar-se per diversos factors.
En primer lloc, la cotització de Repsol està molt lligada al preu del petroli Brent, que el 17 de gener cotitzava a 65 dòlars i que ara cotitza lleugerament per sobre de 53 dòlars, una davallada del 19% que ha impactat de manera similar sobre la cotització de la petroliera.
Els inversors anticipen una demanda mundial de cru menor per part de la Xina, principal consumidor a nivell mundial, a causa de l'impacte del coronavirus sobre l'activitat econòmica del gegant asiàtic. "Si mirem els informes preliminars sobre el volum de consum de petroli a la Xina, ja hi observem una disminució considerable", ha assenyalat el president de l'empresa petroliera russa Gazprom Neft, Alexandr Diúkov.
.
Noticia relacionada
Berenberg sigue sin fiarse de Repsol y cree que puede pecar de optimista"La Xina ha pres mesures per refrenar el virus i donar suport a l'economia per contrarestar els efectes de l'epidèmia. Hi ha indicis preliminars, entre els quals testimoniatges de l'OMS, que les primeres mesures estan funcionant, però reactivar l'economia serà un repte", afirma David Page, estrateg d'AXA Investment Managers.
Per si això fos poc, l'expansió del coronavirus a d'altres països com ara l'Iran, Corea del Sud i Itàlia, intensifica encara més la incertesa sobre l'impacte del coronavirus sobre l'economia mundial i, per extensió, sobre la demanda de petroli. L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) afirma que "hi ha pocs dubtes que el virus tindrà un impacte major sobre l'economia i el petroli que la SARS", la malaltia respiratòria que va impactar l'economia al 2003.
Noticia relacionada
Las cinco razones de Bankinter para otorgar a Repsol un potencial alcista del 43%"Si no veiem una resolució ràpida de l'epidèmia, els efectes sobre la demanda sorgiran a la pròxima sèrie dades d'activitat econòmica, però les complicacions per la banda de l'oferta són problemàtiques per si mateixes, i són molt menys 'tractables' mitjançant estímuls polítics", afegeix David Page.
D'altra banda, Repsol va sorprendre els inversors a mitjans de febrer amb una provisió de 837 milions d'euros per un litigi relacionat amb la compra de Talisman Energy, la compañia canadenca que va comprar al 2015.
A més, la pressió dels Estats Units sobre les petrolieres presents a Veneçuela és una font d'incertesa addicional, sobretot per als inversors internacionals. Finalment, els analistes de Berenberg consideren massa optimistes les previsions financeres, basades en un preu del Brent de 65 dòlars.
No obstant això, hi ha analistes com ara els de Bankinter que es mostren més positius, i esmenten sobretot l'atractiva rendibilitat per dividend del grup. La companyia mantindrà la retribució als seus accionistes, que serà d'1 euro per acció al 2020, segons ha confirmat a la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV). Una rendibilitat interessant, sobretot al preu actual.