El Consell de Ministres aprova la fusió entre Orange i MásMóvil
"Propiciant fusions com aquesta, el desenvolupament tecnològic d'Espanya està garantit", assegura Escrivá
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres la fusió d'Orange i MasMóvil. L'operació crearà així un gegant amb 30 milions de clients de serveis mòbils, més de 7,3 milions de clients de banda ampla i més de 2,2 milions de clients de televisió pel que serà el primer operador del mercat espanyol.
Així ho ha anunciat José Luis Escrivá, ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública del Govern, que ha destacat que "l'aprovació d'aquesta fusió està acompanyada d'un pla industrial de l'entitat resultant que és veritablement ambiciós i amb una orientació de molt mitjà termini, amb una política d'inversions molt potent durant els propers anys en infraestructures digitals fixes i mòbils”.
"El sector de les telecomunicacions és un sector absolutament estratègic. No només per l'ús de tants ciutadans i empreses, sinó perquè desplega i opera infraestructures digitals que són d'una importància estratègica màxima. Manté infraestructures crítiques per a la seguretat nacional i econòmica. En definitiva, la competitivitat d'un país depèn en una part molt important de les seves infraestructures digitals i la seva connectivitat i Espanya n'està molt ben posicionada, perquè ha tingut molt suport públic, i ens hem d'assegurar que segueix sent així", ha destacat el ministre a la roda de premsa posterior.
Escrivá ha assegurat que l'Executiu està "convençut" que, amb aquesta fusió, "garantim millors serveis per als ciutadans". El ministre ha subratllat "com en va ser d'important la connectivitat durant la pandèmia" per a aquells que "vam haver de treballar de forma remota". "Això va ser gràcies a les fortaleses que té Espanya en aquest àmbit de la connectivitat. Però també és molt important a l'àmbit rural, per donar possibilitats de connectivitat en zones remotes", ha afegit.
Així mateix, Escrivà ha destacat que "propiciant fusions com aquesta" i "acompanyant-les de compromisos clars de mitjà i llarg termini i de país" és que "el desenvolupament tecnològic d'Espanya estigui garantit". "És una operació que hem analitzat extensament i agraïm als dos operadors el seu pla industrial que a les dues parts ens semblava necessari", ha sentenciat.
Un cop rebuda l'autorització del Govern, s'espera que es trigui un parell de setmanes a dur a terme els tràmits administratius per tancar l'operació de manera definitiva. Així, es complirien els terminis marcats per les dues companyies per completar la fusió al primer trimestre del 2024.
L'operació, valorada en uns 18.600 milions d'euros, ja va ser aprovada per la Comissió Europea el 20 de febrer passat. Aleshores, l'Executiu comunitari recordava que l'aprovació estava condicionada al ple compliment d'un "paquet de compromisos" ofert per les dues companyies. En aquests acords s'hi inclou la venda d'actius mòbils i freqüències 5G a Digi per uns 120 milions d'euros.
"Aquesta opció és fonamental atès que, igual que la xarxa actual de MásMóvil, la futura xarxa mòbil de Digi probablement no cobriria tot Espanya. Com que l'acord de 'roaming' nacional és opcional, Digi tindrà llibertat per romandre amb el seu actual proveïdor majorista (Telefònica) o triar un altre operador de xarxa mòbil a Espanya (és a dir, l'empresa conjunta o Vodafone)”, va justificar la Comissió.
La consellera delegada d'Orange, Christel Heydemann, va assegurar després d'aquesta decisió que s'iniciava un "moment crucial per al desenvolupament" de la companyia. "En unir forces, la nostra proposta d'empresa conjunta aplanarà el camí per a un actor únic, més fort i més sostenible, beneficiant el mercat, els consumidors i les empreses de tot Espanya", va explicar a la xarxa social X.
Els analistes de Scope Ratings han assenyalat que aquesta operació representa un "èxit poc freqüent" per al sector de les telecos, encara que van posar en dubte que "desbloquegi altres transaccions similars" a causa de "les importants mesures de competència que té aparellades". Així mateix, van alertar que "el preu que Orange i MásMóvil paguen per la seva fusió és convertir el rival espanyol Digi Communications NV, operador mòbil virtual, en un competidor de ple dret mitjançant la venda d'espectre i un acord de 'roaming'".
Per part seva, els analistes de Bankinter creuen que la fusió entre les dues companyies no tindrà un impacte rellevant per a Telefónica. "Creiem que és possible que Digi prefereixi no traspassar els clients a la xarxa d'Orange", sentencien.