El Cercle d'Economia demana a Puigdemont una sortida d’"aquest embolic compartit entre catalans i no catalans"
Els empresaris de Catalunya exigeixen al president de la Generalitat que acati la legalitat i que defensi el referèndum al Congrés
- De Guindo avisa: "Fora ningú li dóna la més mínima possibilitat a la secessió de Catalunya"
- En castellano: El Círculo de Economía pide a Puigdemont una salida a "este lío compartido entre catalanes y no catalanes"
La classe empresarial catalana dóna l'esquena a la línia dura que ha decidit adoptar la Generalitat en la seva aventura rupturista amb Espanya. Tenen clar que una independència unilateral podria desembocar en un període d'incertesa per a la regió i, és més, tal com el mateix president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, ha advertit a Puigdemont, des de la reunió anual d'aquest lobby, que se celebra aquests dies a Sitges, que podria acabar "truncant" la recuperació econòmica d'Espanya. El director d'aquest organisme, Jordi Alberich, ha demanat a Puigdemont que plantegi una sortida d’"aquest embolic compartit entre catalans i no catalans".
Ho ha fet en declaracions a Onda Cero en què ha definit la situació actual com "enquistada", que només "genera deteriorament social i econòmic". "Hi ha gran preocupació davant la sensació que hi ha una incapacitat per encarrilar el problema", ha argumentat, sense atrevir-se a afirmar que el procés ha naufragat completament, cosa que el temps "anirà dient".
Els empresaris de Catalunya exigeixen al president de la Generalitat que acati la legalitat i que defensi el referèndum al Congrés
Els membres d'aquest lobby empresarial tenen clar, però, que la solució que demanen a Puigdemont passa per respectar la legalitat i acatar la proposta del president del Govern i de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per acudir al Congrés per explicar la seva petició de referèndum. I així ho van fer saber durant la jornada inaugural d'aquestes sessions, en la qual Puigdemont va oferir un discurs en el qual va contestar a l'empresariat que la resposta de Rajoy és coneguda i "no serveix per resoldre el desacord".
Ha lamentat també que el president del Govern, Mariano Rajoy, hagi rebutjat negociar el referèndum: "No és la resposta que esperàvem, no serveix per resoldre o encarrilar la resolució del desacord".
Puigdemont ha dit que, si el problema perquè els catalans puguin votar és que el marc legal actual no ho permet, s'ofereix "demà mateix" a negociar els canvis necessaris, perquè sigui possible materialitzar que els catalans es pronunciïn a les urnes sobre el futur polític de Catalunya.
GUINDOS AVISA
Durant la inauguració de la XXXIII Reunió Cercle d'Economia també va estar present el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que ha afirmat que "fora ningú li dóna la més mínima possibilitat a la secessió de Catalunya".
"Cap territori de la UE la contempla. Una altra cosa és que puguem dialogar", ha afegit el ministre, que ha apostat per la integració i per la prosperitat de la societat catalana, i de tot Espanya, i per deixar de banda el populisme.
"Els populismes i les receptes simplistes porten a la malenconia i, en moltes ocasions, a l'empobriment", i ha indicat que un dels trets del populisme és creure que l'enemic és exterior i que, quan es demostra el contrari, només comporta desafecció, desànim i neguit social.
"La independència de Catalunya tindria un impacte extremadament negatiu sobre la societat catalana que el Govern no deixarà que passi. Volem treure l'economia catalana de la zona euro quan del que estem parlant és d'integració a Europa. El procés és a l'inrevés", ha assegurat.
No obstant això, la independència de Catalunya no és només una qüestió de racionalitat econòmica, sinó també de legalitat, ha dit: "Un govern ha de respectar sempre la llei. No pot fer tot el que vulgui".