El boom dels crèdits ràpids torna i assoleix el seu major volum des de 2012
Els establiments financers de crèdit (EFC) disparen el saldo de préstecs concedits fins a superar els 40.000 milions d'euros
- L'increment de la demanda de crèdit al consum impulsa el creixement d'aquests préstecs
- La quantitat augmenta en termes interanuals tots els mesos des de l'abril de l'any passat
- En castellano: El boom de los créditos rápidos regresa al alcanzar su mayor volumen desde 2012
Actualitzat : 08:53
Els crèdits ràpids han tornat. El volum d'aquests préstecs està en una tendència de fort creixement i s'acosta a poc a poc als nivells anteriors a la crisi. La xifra de saldo viu de crèdits arriba al juny els 40.573 milions d'euros, el nivell més alt des d'abril de 2012.
El boom dels crèdits ràpids torna a l'aconseguir el seu major volum des de 2012 Els establiments financers de crèdit (EFC) disparen el saldo de préstecs concedits fins a superar els 40.000 milions d'euros. L'increment de la demanda de crèdit al consum impulsa el creixement d'aquests préstecs. La quantitat augmenta en termes interanuals tots els mesos des d'abril de l'any passat. Els crèdits ràpids han tornat. El volum d'aquests préstecs està en una tendència de fort creixement i s'acosta a poc a poc als nivells anteriors a la crisi. La xifra de saldo viu de crèdits arriba al juny als 40.573 milions d'euros, el nivell més alt des d'abril de 2012.
Tot i que encara lluny, s'acosta a poc a poc al màxim de 59.573 milions de desembre de 2008. A més, s'incrementen un 2,9% respecte al maig, i encadenen quatre mesos consecutius d'augments. En termes interanuals, l'import s'eleva un 12%, i no ha deixat de créixer des de maig de l'any passat, segons les estadístiques del Banc d'Espanya sobre establiments financers de crèdit (EFC).
Aquestes entitats existeixen des de 1994, i estan actualment regulades amb una llei de 2015 que exigeix condicions similars als bancs, tot i que amb menors exigències de capital. El Banc d'Espanya explica que les seves principals característiques són l'especialització de la seva activitat en el negoci de préstecs principalment, i la impossibilitat que captin diners del públic a través de dipòsits.
A més, la institució que governa Luis María Linde divideix els EFC en diversos tipus, com leasing (arrendament financer amb opció de compra), factoring (cessió d'una cartera de crèdits), crèdit hipotecari, targetes, avals o crèdit al consum. El Banc d'Espanya no facilita estadístiques desagregades sobre els EFC, encara que la hipòtesi amb què treballa és que el gruix de l'augment global és per l'últim segment.
És a dir, els crèdits al consum. El que es va conèixer durant molts anys com a crèdits ràpids o a l'instant. Són les entitats que emetien els anuncis a la televisió, abans de la crisi, per aconseguir un crèdit a una trucada. Cofidis, Cetelem, Mediatis ... Només cal fer una cerca a Google per comprovar tot el que mou aquest sector, amb diverses pàgines web dedicades a 'trobar' la millor opció entre aquestes firmes.
Que augmentin aquestes xifres és símptoma de la recuperació econòmica i del crèdit en general
"Que augmentin aquestes xifres és símptoma de la recuperació econòmica i del crèdit en general", opina Pau Monserrat, economista d'iAhorro.com, que recorda que en alguns casos hi ha préstecs ràpids de fins a 3.000 o 6.000 euros amb interessos del 20%, però també opcions per a comprar, per exemple, un cotxe amb condicions no gaire pitjors a la banca tradicional.
L'increment del crèdit al consum és tendència en tota la banca. El crèdit total concedit pel sector financer a les famílies va arribar al juny els 724.111 milions d'euros. Això suposa un increment respecte al mes anterior de 7.499 milions, i amb el major augment mensual des dels 9.000 milions registrats el juny de 2008.
Els establiments de crèdit, per tant, estan sumant-se a la tendència, que respon a dos motius principals. El primer, l'augment de la demanda, per part de les famílies d'aquest tipus de finançament. I el segon, l'interès de les entitats per impulsar els crèdits al consum, en els quals obtenen un rendiment més gran que amb el crèdit a les empreses o hipoteques.
DISMINUEIX LA MOROSITAT
Alhora que augmenta el volum total també ho fa el de crèdits dubtosos, que arriba als 2.869 milions d'euros al juny. Això suposa una taxa de morositat del 7,07%, que contrasta amb el 9,44% que tenen els bancs. I això que en aquest cas es redueix fins al seu nivell més baix des de maig de 2012 (8,96%). En els EFC també hi ha una tendència a la baixa, des dels nivells superiors a l'11% que van aconseguir el quart trimestre del 2013. Encara que el seu màxim històric està en el 12,45% del mes d'abril de 1994.
Abans de la crisi tenien la taxa de morositat en nivells del 2% i del 3%, que es va disparar en poc temps fins a arribar al 9% a principis de 2009 i es va refermar per sobre dels dos dígits l'any següent. Després d'una retallada el 2013, va tornar a augmentar el 2014, per començar l'any passat els descensos.
Quadre amb l'evolució històrica del crèdit dels EFC. Font: Banc d'Espanya
Cuadro con la evolución del crédito de los EFC desde 2014. Fuente: Banco de España