El BCE prohibeix a un inspector del Banc d'Espanya parlar de Popular al Congrés
Ignacio Pardo critica la política de comunicació del banc prèvia a la seva caiguda
Creu que "notícies negatives o amb cert biaix" poden afectar la confiança d'un banc vulnerable
El Banc Central Europeu (BCE) té poca intenció de posar llum i taquígrafs sobre la crisi de Popular. El supervisor europeu no ha autoritzat Ignacio Pardo, inspector del Banc d'Espanya a l'entitat entre 2008 i 2011, a compartir davant el Congrés informació sobre la seva etapa al BCE, on va formar part del seu equip de supervisió entre 2014 i 2017.
Pardo havia estat cridat a comparèixer aquest dimarts davant la comissió del Congrés que investiga la crisi financera, el programa d'assistència i la fallida de les caixes d'estalvi, juntament amb l'altra inspectora del Banc d'Espanya encarregada de l'entitat, Carmen Hernández, que finalment no hi ha acudit.
Després de ser cridat a declarar, el mateix Pardo va transmetre al Congrés les limitacions imposades pels dos supervisors per parlar sobre el seu treball en ells. En supervisor espanyol, però, va traslladar al Parlament l'aixecament de "qualsevol restricció" a les manifestacions que pogués emetre el compareixent. El BCE va fer el contrari, tot i que va donar la possibilitat als portaveus a remetre al supervisor les seves qüestions sobre el tema.
Aquesta circumstància, en part, ha portat el compareixent a limitar les seves declaracions davant la comissió. Moltes de les preguntes dels grups polítics han estat respostes amb una justificació per part de Pardo que no estava en disposició de contestar-les o que desconeixia el tema.
Els grups, per la seva banda, li han retret que els hagi "torejat", que hagi estat "fonedís", que no els hagi "aclarit molt" o que hagin sortit de la comissió amb la mateixa informació amb la qual han entrat. Davant els retrets, Pardo ha lamentat que les seves expectatives no s'hagin complert.
INFORMACIONS DEL BANC NO AJUSTADES A LA REALITAT
Aquest límit a la transparència contrasta amb alguna de les declaracions que ha emès Pardo al Congrés. En la seva opinió, la comunicació per part del banc durant els seus últims mesos no va ser l'òptima, en un context marcat per "informacions no ajustades a la realitat".
L'exinspector de Popular ha recordat que la crisi de liquiditat de l'entitat es va produir "en uns mesos d'un flux constant de notícies negatives", especialment des del mes d'abril, quan feia dos mesos que Emilio Saracho va agafar la presidència de Popular.
"Aquest flux (d'informació) genera un nivell de desconfiança molt elevat", ha afegit. Segons ha dit, la confiança és "clau" per a qualsevol negoci, però ho és més per a la banca. Per això, la manca de confiança va portar a una retirada massiva de dipòsits.
"La informació ha de ser crucial, sobretot en un context en què veiem informacions no ajustades a la realitat, que es transmeten ràpidament i poden tenir impacte a nivell de confiança", ha apuntat Pardo. En un parell d'ocasions, Pardo ha destacat la "importància de la comunicació" per part de l'entitat en un entorn "en el qual notícies negatives o amb cert biaix o no ajustades exactament a la realitat poden tenir repercussions immediates pel que fa a nivell de confiança, sobretot en aquelles entitats en què hi ha certes vulnerabilitats o problemes estructurals".
EL CONGRÉS ANALITZA LA CRISI DE POPULAR
Amb la intervenció de Pardo, aquesta comissió ha començat el seu estudi sobre la crisi de Popular. Aquesta mateixa setmana hi desfilaran les dues persones més rellevants en la crisi de Popular: els expresidents del banc Ángel Ron i Emilio Saracho. Tots dos es creuaran en els passadissos del Congrés, ja que estan citats a comparèixer a les 9 hores i a les 12 hores, respectivament.
També retrà comptes al Parlament aquesta setmana Gonzalo Sánchez, president de PwC Espanya. Aquesta companyia va ser l'auditora de Popular durant els seus últims anys i va ser la responsable de la reexpressió dels comptes de 2016 de Popular, que es va comunicar al mercat ja sota la presidència d'Emilio Saracho. De fet, l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC) va sol·licitar a la companyia informació sobre aquesta reexpressió.
L'actual president de Popular, Rodrigo Echenique, ha de declarar, així mateix, davant d'aquesta comissió. El també vicepresident de Santander ho farà la setmana que ve, concretament el 18 de juliol.