El Banc Nacional Suís anuncia un programa pilot per a una CBDC majorista
Asseguren que els diners en efectiu no desapareixeran al país alpí
El Banc Nacional Suís (BNS) ha anunciat que emetrà una moneda digital de banc central majorista (wCBDC, per les sigles en anglès) a la borsa digital suïssa SIX com a part d'un programa pilot dissenyat pel supervisor helvètic.
"Això no és només un experiment, sinó diners reals equivalents a reserves bancàries i l'objectiu és provar transaccions amb els participants del mercat", ha assenyalat el president del BNS, Thomas Jordan, al Point Zero Forum organitzat a Zuric. D'acord amb Jordan, aquest programa tindrà una durada limitada i començarà "aviat".
Aquest anunci es produeix en un moment en què els bancs centrals de tot el món estan estudiant versions digitals de les monedes per evitar deixar els pagaments digitals en mans del sector privat.
A diferència dels CBDC majoristes, que utilitzen valors 'tokenitzats', el BNS s'ha mostrat cautelós durant molt de temps sobre l'ús de CBDC “públics” o minoristes. En aquest sentit, Jordan ha destacat que el preocupaven els riscos potencials que les CBDC al detall podrien tenir per al sistema financer, mentre que el seu ús era més difícil de controlar.
"No excloem que mai introduirem (CBDC) minoristes, però de moment som una mica prudents", ha apuntat.
Cal destacar que el BNS va integrar una wCBDC als sistemes de back office de cinc bancs a principis de l'any passat com a part del seu Projecte Helvetia, que prèviament havia completat una prova de concepte d'aquesta wCBDC. Així mateix, el BNS va establir una associació amb SIX Group el 2019 per treballar en una prova de concepte per a una moneda digital. El gener de 2021, el país va patentar els termes “e-franc” i “franc suís digital”.
Tot i aquesta exploració de les monedes digitals, el governador del banc central suís, Andrea Maechler, ha assenyalat que des del supervisor no contemplen la desaparició dels diners en efectiu al país helvètic.
"És l'única manera que les llars puguin tenir diners del banc central. Aquesta característica s'ha de mantenir independentment de la tecnologia", ha subratllat Maechler.