DIA reconeix pràctiques comptables irregulars a Espanya i al Brasil

La companyia estudia reclamar a Currás i Coto la seva retribució de 2018

Per

Europa Press | 08 feb, 2019

DIA

11:01 23/12/24

  • 0,02
  • -0,60%0,00
  • Max: 0,02
  • Min: 0,02
  • Volume: -
  • MM 200 : 0,01

La cadena de supermercats DIA ha reconegut que ha detectat pràctiques comptables irregulars realitzades per determinats empleats i directius, incloent-hi alguns membres de l'alta direcció, tant a Espanya com al Brasil. Es van fer eludint els controls interns establerts per la companyia, però la cadena de supermercats ha anunciat que quan conclogui la investigació hi haurà mesures disciplinàries.

DIA assegura que adoptarà les mesures disciplinàries i legals que consideri oportunes davant de conductes o comportaments irregulars

"Un cop finalitzada la investigació i com a resultat d'aquesta, la companyia ha procedit a prestar una denúncia davant la fiscalia continuant amb l'exercici de diligència, responsabilitat i màxima transparència des del moment en què va tenir coneixement dels ajustos comptables", ha assenyalat DIA en un comunicat.

Així ho ha explicat al seu informe de govern corporatiu, en què assenyala que les investigacions posades en marxa sobre els seus comptes, amb el suport d'assessors forenses, ha posat de manifest l'existència d'aquestes pràctiques. La investigació a Espanya està completada, mentre que en el cas del Brasil encara no ha finalitzat. En conseqüència, DIA, amb l'assessorament dels seus advocats, "ha adoptat i seguirà adoptant" les mesures disciplinàries i legals que consideri oportunes davant de conductes o comportaments irregulars. Així mateix, procedirà a revisar i, si s'escau, a implementar algunes polítiques i procediments interns addicionals amb l'objectiu de revisar encara més el seu control intern.

D'altra banda, la companyia també ha anunciat que està estudiant reclamar a Ricardo Currás i Antonio Coto, els cessats exconsellers delegats de la companyia, les retribucions que van cobrar el 2018. En concret, la comissió de Nomenaments i Retribucions està analitzant, per elevar al consell d'administració, l'activació de les clàusules 'clawback' sobre les diferents retribucions abonades als consellers executius cessats l'any passat i, en el cas de Currás, la reclamació de la devolució de qualsevol quantitat que pogués procedir-la. A l'espera que aquesta comissió i el consell d'administració prenguin la decisió que correspongui, DIA ha suspès l'abonament de la contraprestació econòmica per l'obligació de no competència post-contractual.

En concret, Currás, que va ser cessat a finals d'agost de 2018, va cobrar aquest any un total de 2,55 milions d'euros (2,15 milions en metàl·lic), dels quals, la major part, 1,64 milions d'euros va correspondre a la seva indemnització per acomiadament, i 497.000 euros al sou. Addicionalment, com a contraprestació econòmica per l'obligació de no competència post-contractual assumida al seu contracte i a la política de retribucions, Currás va començar a percebre una compensació equivalent a una anualitat de la retribució fixa anual que estigués percebent al moment de l'extinció i que ascendia als 606.600 euros.

Aquesta compensació es distribuïa a prorrata i s'abonava per mesos vençuts en 12 pagaments mensuals, cada un d'ells en cada mes natural de durada del compromís assumit. El 2018, DIA ha abonat a Currás l'import de 101.100 euros per aquest concepte, corresponent a dues mensualitats.

Per la seva banda, Coto, conseller delegat que va substituir Currás fins al passat 28 de desembre, va percebre un total de 261.000 euros, retribució que ara també pot ser reclamada. El segon exconseller delegat de la companyia, també cessat, tenia un sou de 208.000 euros.

Segons explica la companyia, els contractes dels consellers executius inclouen una clàusula per la qual es pot reclamar el reemborsament dels imports percebuts en concepte de retribució variable anual i plurianual, en el cas que durant els tres anys següents a la seva liquidació i abonament es posi de manifest que aquest s'ha produït "totalment o parcialment basant-se a informació la falsedat o inexactitud greu de la qual quedi demostrada a posteriori, de manera manifesta" o afloren riscos "que tinguin un efecte negatiu material sobre els comptes de resultats".

DE LA CIERVA VA COBRAR 5.216,76 EUROS PER QUATRE DIES

Per la seva banda, l'actual conseller delegat, Borja de la Cierva, ha percebut una retribució fixa, corresponent al període comprès entre el 28 i al 31 de desembre de 2018 de 5.216,76 euros, a raó de 1.300 euros per dia. Per l'exercici de funcions executives en el si de la companyia, la remuneració fixa anual en metàl·lic a percebre per De la Cierva el 2019 ascendeix a 606.600 euros, import que s'actualitzarà anualment en l'IPC positiu dels dotze mesos anteriors, mentre que la remuneració fixa anual en metàl·lic a percebre pel conseller executiu, Miguel Ángel Iglesias, el 2019 ascendeix a 261.000 euros.

Últimas noticias