Dia clau per a la banca italiana: està en joc el futur de Monte dei Paschi

La junta extraordinària d'aquest dijous votarà la recapitalització del banc

Per

Bolsamania | 24 nov, 2016

El referèndum d'Itàlia del proper 4 de desembre és, a dia d'avui, una de les majors preocupacions que tenen els mercats. Preocupa, i molt, que els italians votin 'no' a les reformes constitucionals que ha plantejat Matteo Renzi per aconseguir que Itàlia sigui un país més gobernable. L'oposició al·lega que aquests canvis, que, entre altres coses, resten poder el Senat per evitar que l'aprovació de les lleis hagi de passar el doble filtre de Congrés i Senat, donarien massa poder al primer ministre.

Les enquestes diuen que els italians votaran en contra de les propostes de Renzi, encara que les enquestes han fallat durant tot l'any, especialment les que predeien que no hi hauria Brexit a Regne Unit i que guanyaria Hillary Clinton als Estats Units. Si al final les enquestes encerten, la negativa dels italians podria portar a la dimissió del propi Renzi, ja que aquest ha vinculat el seu futur polític al resultat del referèndum. La inestabilitat política a Itàlia suposaria un focus afegit de tensió per a Europa, amb la possibilitat que es produeixi un 'Italexit', és a dir, la sortida d'Itàlia de la Unió Europea, i implicaria que l'esperada reestructuració del sistema bancari italià, que tant està pesant en el sector europeu, quedaria en suspens.

Les enquestes diuen que els italians votaran en contra de les propostes de Renzi, encara que les enquestes han errat durant tot l'any

MONTE DEI PASCHI PASSA A ESCENA

Monte dei Paschi és el 'fanalet vermell' de la banca italiana. En els test d'estrès de finals del passat mes de juliol, que buscaven treure a la llum la morositat acumulada en els balanços bancaris, Monte dei Paschi va ser l'únic banc europeu que 'va suspendre' i no va aconseguir aconseguir el llindar mínim de capital bàsic del 5,5%. Després d'aquest resultat, Muntanya dei Paschi, el banc en actiu més antic del món, va anunciar un pla de recapitalización pel qual es comprometia a vendre una cartera de crèdits dubtosos per 9.200 milions i a ampliar capital per 5.000 milions.

En la junta extraordinària que celebra aquest dijous el banc, els accionistes -es requereix un quòrum mínim del 20% perquè es pugui celebrar- hauran d'aprovar el seu recapitalización a través d'aquesta ampliació de capital de 5.000 milions d'euros. A més, Alessandro Falciai, membre del consell del banc amb l'1,8% del capital, podria ser triat nou president. Segons informava a principis de mes Corregués della Sera, Falciai tindria els suports de la Fundació Munti dei Paschi vaig donar Siena, del Tresor italià i de Axa, els qui ostenten un 1,5%, un 4% i un 3,17% del banc, respectivament.

El comportament de Monte dei Paschi en borsa és "el propi d'una empresa feta fallida", diuen els analistes de Bolsamanía. Moltíssima volatilitat en unes accions que s'enfonsaven un 75% fins a juliol i que van pujar un 140% en la segona meitat d'octubre (entre el 18 i el 25 d'octubre). A més, el passat dia 7 de novembre es van disparar un 22% enmig dels rumors del nomenament de Falciai i de les especulacions que apuntaven que el banc anava per 'el bon camí' en la cerca d'accionistes per subscriure la seva ampliació de capital.

En aquests moments Monte dei Paschi puja un 7,7% en el Ftse MIB italià (+0,5%). La resta de bancs, com a Banca Popolare (+1%) o Banca Popolare di Milano (+0,4%) reaccionen a l'alça després dels descensos importants que van tornar a registrar aquest dimecres i que, de nou, van arrossegar al sector bancari europeu. A Espanya, no obstant això, els bancs estan caient, i tant BBVA (-0,46%) com Santander (-0,18%) cotitzen en vermell. Popular és, un dia més, el pitjor valor de l'Ibex, amb caigudes ara del 2,06%. L'índex bancari europeu, l'Euro Stoxx Banks, cotitza plana a aquestes hores, amb lleugeres caigudes del 0,01%.

Últimas noticias