Deloitte va atorgar a Popular un valor negatiu de 2.000 milions d'euros

La Junta Única de Resolució (JUR) publica el polèmic informe que va precipitar la intervenció del banc

Per

Bolsamania | 02 feb, 2018

Actualitzat : 12:58

La consultora Deloitte va atorgar a Banc Popular un valor negatiu de 2.000 milions d'euros en valorar l'entitat espanyola presidida per Emilio Saracho per a la seva possible venda.

És una de les principals conclusions del polèmic informe que va precipitar la intervenció del banc espanyol i la seva posterior venda a Banc Santander per un euro, segons ha publicat aquest divendres la Junta Única de Resolució bancària europea (JUR).

No obstant això, la JUR, coneguda en anglès com SRB (Single Resolution Board), explica en primer lloc que es tracta de la "versió no confidencial dels documents relacionats amb la resolució de Banc Popular".

A l'informe de valoració realitzat per Deloitte, s'atorga un valor a Popular que oscil·la entre els 1.300 milions d'euros positius i els 8.200 milions d'euros negatius, tot i que "la millor estimació" correspon als esmentats 2.000 milions d'euros negatius. Aquest va ser el valor que es va utilitzar com a referència per demanar ofertes per Popular, i que finalment va resultar en l'adjudicació a Santander per un euro.

Per arribar a aquesta valoració, Deloitte va valorar les pèrdues per préstecs de Popular entre 2.700 i 7.000 milions d'euros; les pèrdues per actius immobiliaris entre 2.600 i 3.400 milions i les pèrdues per actius intangibles entre 2.200 i 2.600 milions. En total, els ajustos calculats per l'entitat van oscil·lar entre els 11.800 i 20.600 milions d'euros.

Com a contrapartida, el valor del patrimoni consolidat de Popular va ser calculat en 10.800 milions d'euros, als quals es van sumar un càlcul d'estalvi de costos per al possible comprador que va oscil·lar entre 2.300 i 1.600 milions, fet que llança el resultat final de la valoració de 1.300 milions d'euros positius fins als 8.200 milions negatius.

POC TEMPS PER DELOITTE

Els documents publicats per la JUR també mostren que Deloitte va haver d'elaborar l'informe sobre la valoració de l'entitat que va desembocar en la seva resolució en un període de temps "extremadament curt", segons expressa la pròpia auditora en aquest document.

Deloitte explica que el treball "principal" es va desenvolupar al llarg de dotze dies des de la data quan va tenir accés a la "informació rellevant", al mateix temps que assenyala que el temps necessari per a "un projecte d'aquesta naturalesa" requereix "almenys sis setmanes".

En conseqüència, l'auditora i la institució comunitària presidida per Elke König van acordar, el 28 de maig de 2017, prioritzar la revisió de la informació disponible posant el focus "únicament en els actius i passius clau en què hi ha una incertesa considerable en la seva valoració".

Per tant, Deloitte assenyala que no va tenir accés a "certa informació crítica" i adverteix que l'informe té un "alt grau d'incertesa" i és "provisional". La companyia també explica que la majoria de la informació de les quals disposava eren dades corresponents al 31 de març de 2017.

Últimas noticias