Declarada nul·la la clàusula sòl d'una hipoteca del Banc Popular a una cooperativa

El préstec hipotecari va ser concedit a cooperativistes de Fuenlabrada

Per

Bolsamania | 20 jul, 2017

Els magistrats de la secció vintena de l'Audiència Provincial de Madrid han dictat sentència que declara nul·la la clàusula sòl del préstec hipotecari subrogat concedit pel Banc Popular a la cooperativa d'habitatges "Societat Cooperativa Madrilenya Fuentelabrada" a Fuenlabrada (Madrid) de la qual eren socis un matrimoni veí de Torrejón de la Calzada.

El 2015 els afectats van iniciar la seva demanda i el 2016 en primera instància es va declarar nul·la la clàusula del préstec de la cooperativa de la qual eren socis i a la qual es van subrogar, però el banc va recórrer la sentència. El Banc Popular al·legava que la sentència del Jutjat número 3 de Getafe de Madrid al novembre de 2016 era incongruent ja que el jutge declarava nul·la una clàusula d'un contracte del qual els clients no eren part, defensant que els clients no eren consumidors per ser part d'una cooperativa.

reclamador.es, una asseguradora en línia, va apel·lar la sentència també demanant la devolució de quantitats des de l'inici del contracte i no des de 2013. L'Audiència ha donat ara la raó als representats per reclamador.es en tot, amb efecte retroactiu i ha condemnat en costes al banc. L'Audiència Provincial de Madrid declara consumidors els cooperativistes d'habitatges, fet que suposa un interessant precedent per a altres cooperativistes.

En la sentència, s'aplica el caràcter retroactiu de la devolució de clàusules sòl cobrades pel banc als clients de la hipoteca. Una resolució que es realitza sota l'estricte respecte a la jurisprudència que aplica el Tribunal de Justícia de la Unió Europea en la seva sentència del passat 21 de desembre.

Els demandants, que han estat representats per reclamador.es (companyia en línia de reclamacions), són un matrimoni de Torrejón de la Calzada (Madrid) que va signar amb el Banc Popular una hipoteca l'any 2010 a 30 anys per un import de 198.000 euros amb una clàusula sòl del 3,75 per cent nominal anual. Els demandants recuperaran més d’11.000 euros d'indemnització.

L'Audiència Provincial de Madrid va dictar la sentència el passat dia 29 de juny i va ser notificada el passat 7 de juliol la sentència a les parts en què, a més, s'obliga l'entitat bancària, en aquest cas el Banc Popular (avui integrat a Santander), a tornar a la part actora les quantitats que per aplicació d'aquesta clàusula s'hagin liquidat des de l'inici del contracte (si escau subrogació), més els interessos legals des de llavors, amb imposició de costes.

reclamador.es estima més de 3 milions d'afectats a Espanya per clàusules sòl i 8,2 milions de persones que poden reclamar les despeses de formalització d'hipoteques encara en vigor o cancel·lades durant els últims 10 anys. La companyia en línia recorda que la devolució dels diners no és automàtica. Els afectats hauran de reclamar per via judicial perquè el tribunal decideixi si hi va haver abús en el seu cas i un cop considerada abusiva aquesta clàusula hipotecària el banc procedeixi a tornar els diners.

reclamador.es alerta que l'usuari pot perdre l'oportunitat de reclamar els diners per simple desconeixement. I és que les condicions que les entitats bancàries estan introduint en acords per deixar d'aplicar la clàusula sòl la renúncia a accions legals per part de l'usuari, de manera que aquest no podria reclamar els diners que ha estat pagant de més al banc al llarg dels anys en què se li ha aplicat la clàusula sòl, uns 8.000 euros de mitjana, segons els càlculs de reclamador.es.

En aquest sentit, des de reclamador.es es recomana que abans de signar un possible acord, es consulti amb professionals, ja que els bancs poden intentar pactar una quantitat inferior a la qual els correspon legalment. L'usuari afectat ha de recopilar la informació necessària, com l'escriptura del préstec hipotecari, per iniciar el procés legal. Si no es disposa d'ella, es pot sol·licitar al banc o a la pròpia notaria.

Últimas noticias