Dels vaccins a les fusions: els experts no confien en la unió AstraZeneca-Gilead
Bloomberg ha informat sobre aquesta possibilitat aquest cap de setmana
Les borses comencen la setmana entre especulacions. Si en parlar de farmacèutiques habitualment el que se sent és fer safareig sobre vaccins i tractaments contra la Covid-19, avui es 'fila encara més prim' i s'especula amb la possible fusió de dues companyies que, al seu torn, són en boca de tothom per les notícies sobre avanços o no avanços dels seus vaccins o tractaments per combatre el virus.
Bloomberg informava aquest cap de setmana d'un acostament de la britànica AstraZeneca a l'americana Gilead per a una possible fusió. Segons l'agència, AstraZeneca es va posar en contacte amb Gilead el mes passat, però la firma nord-americana no estaria interessada a unir-se a una altra gran empresa farmacèutica, afegeix Bloomberg.
"Veiem baixes probabilitats que aquesta fusió acabi fent-se realitat", assenyala JP Morgan. Per part seva, Citi concedeix poca veracitat a aquestes informacions. Així mateix, dues fonts familiaritzades amb les idees d'AstraZeneca han qüestionat la lògica d'un acord en declaracions a Reuters, dient que el compost Remdesivir de Gilead per als pacients de Covid-19 és una raó "insuficient" per justificar una unió multimilionària, que restaria valor a la feina d'AstraZeneca per obtenir un vaccí contra el coronavirus.
Cap de les dues empreses no ha comentat aquesta informació. "Si la història fos certa, ens sorprendria que AstraZeneca fes tal moviment, donada la perspectiva de creixement més feble de Gilead i l'aparent falta de sinergies significatives. Veiem baixes probabilitats que aquesta fusió es faci realitat, donada la falta de detalls oferts per Bloomberg sobre aquest acostament que, suposadament, va tenir lloc fa un mes", assenyala el banc nord-americà.
JP Morgan afegeix que, malgrat les baixes possibilitats que aquesta operació es materialitzi, les accions d'AstraZeneca estan caient aquest dilluns (-2,8%) a causa de les preocupacions sobre la dilució de les seves perspectives de creixement que suposaria. "Creiem que la feblesa podria ser una oportunitat de compra (d'AstraZeneca) atès que considerem que és poc probable que tal acord es faci i, si fos així, els molt alts nivells de l'acumulació podrien compensar amb escreix la dilució de la taxa de creixement", apunta el banc.
ELS EUA BLOQUEJARIEN L'OPERACIÓ
Els experts de Citi assenyalen que, més enllà de considerar els avantatges o desavantatges de l'operació, el primer que ha de tenir-se present és que el Govern dels EUA "probablement intentaria bloquejar la possible adquisició de qualsevol biofarmacéutica que participi actualment o pugui participar en el futur en el desenvolupament d'una solució terapèutica contra la pandèmia".
Aquest és particularment el cas de Gilead, ja que Remdesivir és l'únic antiviral fins avui que ha demostrat una eficàcia significativa en un assaig aleatori controlat.
Citi creu que el Govern britànic també s'oposaria a aquesta operació, donada la participació d'AstraZeneca en el desenvolupament del vaccí SARS-CoV2 de l'Institut Jenner i els compromisos per assegurar el primer subministrament comercial al Regne Unit.