De la Cierva culpa a la gestió de Currás del declivi de DIA des de 2016

L'actual CEO de DIA apunta a les irregularitats en la gestió de l'anterior conseller delegat

DIA espera nomenar president aviat i agraeix el treball de LetterOne

Per

Bolsamania | 21 mar, 2019

DIA

17:35 22/11/24

  • 0,01
  • 1,63%0,00
  • Max: 0,01
  • Min: 0,01
  • Volume: -
  • MM 200 : 0,01

L'últim exercici de DIA va ser un descens als inferns per a la cadena de supermercats. Però els problemes de la companyia van començar fa temps, el 2016, a causa del seu endarreriment en l'adaptació a les noves tendències del sector, permetent que la competència prengués avantatge, i a les irregularitats en els comptes dels exercicis anteriors que s'han detectat.

Així ho ha explicat el conseller delegat de DIA, Borja de la Cierva, davant els accionistes aquest dimecres a Madrid, subratllant "un abans i un després" en la companyia amb 2016 com a punt d'inflexió, quan la gestió estava a càrrec de Ricardo Currás, CEO de la cadena durant l'última dècada.

"Els últims dotze mesos han estat els més convulsos i complicats de la companyia des de la seva fundació", ha afirmat De la Cierva en el seu discurs davant els accionistes. El conseller delegat ha fet un repàs cronològic de l'últim any, període del qual ha destacat tant la bona sintonia amb LetterOne en la seva visió del futur de DIA fins a l'octubre passat -quan va informar de la necessitat de reformular els comptes del 2017 i retallar les previsions de 2018-, com el compromís dels directius actuals amb un pla per tornar a DIA el seu llustre.

L'executiu, que va assumir com a conseller delegat a finals de desembre, ha subratllat dos aspectes que afecten la fràgil situació financera de DIA: la reexpressió dels comptes de 2017 (que van reduir el benefici reportat en 9 milions i les reserves en 60 milions) i el resultat del test de deteriorament d'actius que va comunicar a finals de 2018. per l'executiu, aquestes circumstàncies condicionen la necessitat de prendre les mesures que proposen, des de l'ampliació de capital per revertir la causa de dissolució a l'acomiadament de més de 1.600 treballadors per reestructurar la companyia.

De la Cierva ha defensat que DIA ha viscut dos períodes clars, marcats per un any d'inflexió, 2016, moment des del qual s'han detectat les irregularitats comptables que ja han traslladat a la CNMV i per les quals han interposat les pertinents demandes. "Des que DIA va sortir a borsa fins a 2016 va registrar resultats brillants des de qualsevol punt de vista; a partir d'aquí, la companyia no va saber respondre als canvis de tendència en el consum i aquest endarreriment va coincidir amb les irregularitats en els comptes", ha assenyalat.

La cadena de supermercats acumulava un deute financer de 1.450 milions al tancament de 2018, ha recordat De la Cierva, que s'expliquen pels compliments dels compromisos de pagament -amb alguns venciments avançats a causa de la situació de la companyia durant el final de l'exercici-, al pagament de 110 milions en dividends a càrrec de 2017 pagat el juny de l'any passat i pagaments recurrents, destaca l'executiu.

Això sí, cap membre del consell coneixia aquestes irregularitats que han portat ja a la CNMV i a la Fiscalia Anticorrupció, han assegurat responent a les peticions dels accionistes que s'aclareixi la responsabilitat de l'anterior equip gestor. "Durant tota la investigació no hem trobat ni un de sol indici que demostri que el consell d'administració fora coneixedor d'aquests fets, simplement alguns màxims responsables de la part executiva", ha explicat el conseller executiu de DIA, Miguel Angel Iglesias Peinado, en resposta als accionistes.

Iglesias Peinado ha recordat que després de conèixer les pràctiques comptables irregulars detectades en els comptes de 2017 i les desviacions de l'exercici de 2018, DIA va realitzar al costat d’EY una investigació forense que va durar quatre mesos i en la qual es va interrogar a més de 30 persones, per "analitzar el que ha passat" i "depurar" responsabilitats, que es van saldar amb mesures disciplinàries i la sortida dels "màxims responsables de les àrees comercials i financeres".

NOU PRESIDENT

Des que Ana María Llopis va comunicar fa un any la seva dimissió de la presidència de DIA, la companyia va iniciar un procés per designar el seu successor, però no ha trobat "l'estabilitat necessària" a la companyia per poder tancar aquest aspecte, ha explicat el vicepresident primer de DIA, Richard Golding. Ha indicat que no manquen candidats amb talent per assumir, però les necessitats de la companyia han fet que se centressin en altres aspectes. Així i tot, esperen nomenar aviat un president, ha indicat Golding.

Últimas noticias