Credit Suisse marca mínims històrics després de trobar "debilitats materials"
La companyia va endarrerir la publicació del seu informe anual després d'un avís de la SEC
Més males notícies per a Credit Suisse. Els títols de la companyia helvètica cauen més d'un 4% a la borsa aquest dimarts i marquen nous mínims històrics després que el banc hagi anunciat que ha trobat “debilitats materials” en els seus processos d'informació financera per als exercicis 2021 i 2022.
“El 31 de desembre del 2022, el control intern del grup sobre la informació financera no era eficaç, i per les mateixes raons, la direcció ha reavaluat i ha arribat a la mateixa conclusió respecte al 31 de desembre del 2021”, ha indicat la companyia a la publicació del seu informe anual. El banc ha indicat que els seus resultats per a l'últim exercici, en què s'ha registrat la pèrdua anual més gran des de la crisi financera, no s'han vist afectats per aquests fets.
Per part seva, PwC, auditora de la companyia suïssa, ha assenyalat en una declaració a part que “l'administració no va dissenyar ni va mantenir controls efectius sobre la integritat i la classificació i presentació de les partides no monetàries als estats consolidats de fluxos d'efectiu”. L'auditora també va incloure a l'informe presentat a Credit Suisse una opinió adversa sobre l'eficàcia dels controls interns del banc.
Després de conèixer aquesta notícia, Credit Suisse ha assegurat que el seu equip directiu està desenvolupant un pla de correcció per fer front a aquesta situació. Aquesta proposta inclou, segons la companyia, “l'enfortiment dels marcs de risc i control, i que es basarà en la important atenció que la direcció ha dedicat als controls fins ara”. "A més, implantarem controls sòlids per garantir que totes les partides no monetàries es classifiquen adequadament a l'estat consolidat de fluxos d'efectiu", han afegit.
Juntament amb aquesta revelació, Credit Suisse ha anunciat que el president Axel Lehmann ha renunciat al seu bo anual d'1,5 milions de francs suïssos per al 2022 a la llum dels mals resultats financers del grup, encara que va mantenir els honoraris de 3 milions de francs suïssos. Des que va assumir la presidència fa poc més d'un any, les accions del grup s'han desplomat un 75%.
La setmana passada, FINMA, el regulador suís, va tancar la investigació sobre els comentaris realitzats per Lehmann sobre les sortides de clients, afirmant que no hi havia prou motius per iniciar un procediment de supervisió.
Cal recordar que la publicació de l'informe anual estava prevista per a la setmana passada, però va ser retardada a causa d'un avís de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) dels Estats Units. El regulador nord-americà feia referència a “una avaluació tècnica de les revisions prèviament divulgades dels estats de fluxos d'efectiu consolidats els anys acabats el 31 de desembre del 2020 i 2019, així com els controls relacionats”.
No corren bons temps per a la companyia helvètica. A finals del 2022, el banc va revelar que estava veient “retirades significativament més grans de dipòsits en efectiu, no renovació de dipòsits a termini que vencien i sortides netes d'actius a nivells que superaven substancialment les taxes incorregudes al tercer trimestre del 2022”.
Als resultats corresponents al quart trimestre. Credit Suisse va registrar retirades de clients per valor de més de 110.000 milions de francs suïssos. “Aquests fluxos de sortida es van estabilitzar a nivells molt més baixos, però no s'havien revertit encara a la data d'aquest informe. Aquestes sortides ens van portar a utilitzar parcialment els matalassos de liquiditat a nivell de grup i d'entitat jurídica, i vam caure per sota de certs requisits reglamentaris a nivell d'entitat jurídica”, va explicar el banc.