Cop a ACS: Texas acorda nacionalitzar l'autopista SH-288 per 1.700 milions

El Departament de Transports ha votat a favor del canvi de titularitat

Per

Bolsamania | 01 ago, 2024

Dur cop a ACS als Estats Units. El Departament de Transports de Texas (TxDOT) ha aprovat l'adquisició l'autopista SH-288, així com una compensació màxima de 1.731 milions de dòlars que s'hauran de pagar abans del proper 8 d'octubre del 2024.

Segons ha explicat l'Administració nord-americana, la Comissió de Transport de Texas, l'òrgan de govern de TxDOT, va votar aquest dimarts a favor d'aprovar un canvi de titularitat per als carrils de peatge de la carretera estatal 288 al comtat de Harris. "TxDOT i la Corporació Financera de Transport de Texas pagaran una quota de terminació anticipada del contracte a Blueridge Transportation Group", han indicat en un comunicat.

"Això facilitarà la capacitat de TxDOT per afegir carrils gratuïts d'ús general al llarg d'SH-288 en el futur sense les restriccions contractuals i el requisit de reemborsament especificats a l'actual acord de concessió. La decisió de la Comissió de gestionar SH-288 mitjançant una corporació de transport creada per la Comissió proporcionarà més flexibilitat per aconseguir aquestes iniciatives”, ha detallat el Departament.

La Comissió de Transport de Texas pot designar projectes i sistemes de peatge i autoritzar el departament a adquirir-los, desenvolupar-los, finançar-los, refinançar-los, dissenyar-los, construir-los, reconstruir-los, ampliar-los, operar-los i/o mantenir-los.

De la mateixa manera, la Comissió ha subscrit un préstec per fer front al pagament per avançat per acabar el contracte de la constructora espanyola. L'organisme ha determinat que "promouria la seguretat i la mobilitat a l'estat reemborsant l'import del pagament de rescissió al departament tan aviat com sigui factible perquè els fons es puguin utilitzar en altres projectes de transport".

Es compleix així la notícia avançada al març i comunicada per ACS i Abertis a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'autopista estava coparticipada al 43,2% per ACS i al 56,8% per Abertis i gestionada per Blueridge Transportation Group.

El moviment del govern de Texas s'entén pel creixement que experimenta aquesta infraestructura: l'any passat, la tarifa màxima de peatge permesa va augmentar un 14,9% i aquest any ho ha fet un 15,2%. L'Administració estima que el valor està molt per sobre del que calculaven quan la van adjudicar al grup ACS el 2016.

Cal assenyalar que ACS ja esmentava aquest esdeveniment al seu darrer informe de resultats, en què el catalogaven com un "risc estratègic" per al seu negoci. Al document, ACS reconeixia que la companyia i Abertis "estan mantenint diferents converses amb l'autoritat concedent sense que, fins ara s'hagi aconseguit un acord".

Al mes de març passat, els experts de Sabadell assenyalaven que aquesta era una "notícia sense impacte", en considerar-la una "participació no estratègica per a ACS". Aquests estrategs destacaven que la companyia de Florentino Pérez "recentment va comentar que és un dels actius (al costat d'altres industrials i de serveis, com Clece) amb què considera que podria generar a prop de 3.000 milions d'euros de caixa durant els propers anys" .

Cal assenyalar que el benefici net d'ACS ha augmentat un 8,1% al primer semestre del 2024, tancant el període en 416 milions d'euros, 31 més que els 385 aconseguits entre el gener i el juny del 2023.

Últimas noticias