Conseqüències de la 'crisi Ghosn': perilla l'aliança Renault-Nissan-Mitsubishi?
Aquest és el veritable risc d'aquesta situació, segons els analistes
Actualitzat : 14:20
Els experts s'han llançat a valorar aquest dimarts les conseqüències de tot el que està passant al grup Renault-Nissan-Mitsubishi després de les detenció del conseller delegat, Carlos Ghosn, i que va més enllà de les fortes caigudes que s'estan veient en borsa. Als analistes els preocupa especialment si continuarà l'aliança entre aquests tres grups, per les derivades d'una possible fallida d’ella.
Encara que, en general, no es tem per la solidesa del pacte a tres, sí que és veritat que ja hi ha experts que adverteixen que el que ha passat suposa una esquerda important en aquesta aliança. "Això podria canviar tot l'estructura d'aliança del grup", assenyalen els experts d'AlphaValue.
Les primeres friccions entre el costat francès (Renault) i el costat japonès (Nissan i Mitsubishi) ja es van deixar veure fa un any. En aquest moment, Nissan va començar a sol·licitar drets de vot sobre les accions que posseeix de Renault (15%). La francesa controla gairebé el 45% de Nissan.
"No podem excloure que Nissan iniciï una adquisició inversa, ja que l'adquisició de Renault (excloent-ne la seva participació en Nissan) actualment costa menys de 5.000 milions d'euros i, amb la caiguda d'ahir dels preus de les accions de Renault, el preu va baixar al voltant de 4.000 milions", expliquen des d’AlphaValue.
Ghosn, que serà destituït de tots els seus càrrecs, és president de Nissan i membre del consell d'administració de Mitsubishi. A més, també és president i CEO de Renault.
AlphaValue manté el consell de comprar Renault, el mateix que reitera Kepler. No obstant això, aquests últims experts creuen que l'aliança seguirà endavant sense Carlos Ghosn. Des del seu punt de vista, és com un "matrimoni de conveniència" que es mantindrà fins que es doni una fusió el 2022, quan la producció de vehicles construïts sobre la base de la tecnologia comuna s'elevi fins al 70%.
Segons l'opinió de Deutsche Bank, la preocupació ara és precisament aquesta: si l'aliança està en perill. En aquest sentit, creuen que hi ha gerents "amb una alta reputació" que poden dirigir l'empresa. "No estem preocupats per la salut de les operacions", afegeixen.
Des de JP Morgan tenen un consell de neutral per a Renault i reconeixen que aquesta situació genera intranquil·litat en els inversors especialment pel que fa a la solidesa de l'aliança. "Els inversors necessiten estar tranquils en relació amb la cooperació entre Renault i Nissan a la llum dels últims esdeveniments, ja que és crucial per al desenvolupament estratègic de Renault en el futur", adverteixen.