Colonial duplica la revaloració de Merlin Properties des dels mínims de la Covid

Una de les raons per les quals Merlín es comporta pitjor és la seva entrada en l'Operació Charmartín

Per

Bolsamania | 07 mai, 2020

Immobiliària Colonial es resisteix a cedir el tron de millor socimi de l'Ibex. Des que el 20 de març va tocar els mínims de l'any, les seves accions es revaloritzen un 35%, més del doble que Merlin Properties, el seu principal contrincant, que va tocar mínims una sessió després (el 23 de març) i suma un 14% des de llavors.

Totes dues companyies tenen un negoci molt similar, basat en el lloguer d'oficines, centres comercials i espais de logística. No obstant això, una de les raons per les quals Merlín pot estar comportant-se pitjor és la seva recent entrada a l'Operació Charmartín després de comprar el 14,5% de l'empresa Districte Castellana Nord per 410 milions d'euros. Com apunta l'analista de XTB, Joaquín Robles: "En tractar-se d'una operació immobiliària, una desacceleració econòmica la podria retardar".

La diferència també és notable als registres del conjunt de l'any. Tot i que tots dos valors registren números vermells de dos dígits, la caiguda de Colonial és del 26%, mentre que Merlín Properties es desploma un 40%. Aquest dimecres els seus títols tancaven en els 8,20 euros i 7,60 euros, respectivament. El millor comportament de l'empresa de Pere Viñolas ve des de lluny i es va confirmar al gener, quan es va convertir en la major socimi del mercat espanyol per capitalització borsària.

A pesar que totes dues companyies s'estan recuperant, a poc a poc, de les fortes caigudes que van sofrir per la crisi del Covid, Robles adverteix que la crisi no s'ha superat i els seus comptes poden veure's afectats per una menor facturació. "En el cas que les perspectives econòmiques continuïn empitjorant durant els pròxims mesos, a més de la depreciació que puguin sofrir els actius de totes dues socimis, la taxa d'ocupació podria baixar, la qual cosa generaria uns menors ingressos potencials", apunta.

Bank of America ha publicat aquest dijous un informe en el qual també adverteix dels riscos que corren totes dues companyies. A Colonial li ha rebaixat la valoració a 'infraponderar' amb un preu objectiu de 7,50 euros per acció, mentre que amb Merlin també aconsella 'infraponderar' (qualificació que ja tenia abans), però n'ha rebaixat els títols fins a 7 euros des de 7,30 euros anteriors.

Pel que fa a Merlin, n'observa un desavantatge, perquè el Covid obstaculitzarà el rendiment dels centres comercials a curt termini (pronostica una caiguda del 24% dels ingressos), perjudicats per la seva reobertura programada per a mitjan juny, però només a un 50% de la capacitat.

Respecte a Colonial, explica que els seus edificis d'oficines estan situats principalment al centre de grans ciutats com Madrid, Barcelona o París, per la qual cosa haurien de resistir millor la caiguda de la demanda d'oficines. No obstant això, té pendent la renovació del 46% dels arrendaments a Espanya. "Els inversors han d'esperar menors marges de llançament i una desacceleració del creixement del lloguer", sosté la signatura americana.

COLONIAL PORTA LA CONTRÀRIA A BARCLAYS

Colonial s'ha obstinat a portar-li la contrària a Barclays. A mitjan abril, la signatura londinenca va triar Merlin Properties com la seva socimi favorita de l'Ibex, canviant-li la recomanació de 'mantenir' a 'comprar' i adjudicant-li un preu objectiu de 10 euros. Colonial la va rebaixar de 'comprar' a 'vendre' i va fixar el preu de les seves accions a 8 euros.

"L'impacte de Covid-19 se farà notar en el creixement del mercat del lloguer, que solia ser el motor del creixement de Colonial, ja que els guanys d'ocupació i el potencial de reversió són limitats", assenyalava l'informe de Barclays.

Per saber del cert tot el mal que ha provocat el coronavirus als seus comptes, caldrà esperar a la setmana vinent, quan presenten els seus resultats del primer trimestre. La primera serà Colonial, que es confessa davant el mercat el 13 de maig. El torn de Merlin Properties arribarà un dia després. Serà una primera prova de foc per saber com els està afectant la pandèmia, ja que s'augura que la pitjor part es reflectirà en els comptes del segon trimestre.

Amb l'objectiu de reforçar la seva liquiditat i fer front a la crisi, Colonial ha subscrit un préstec sostenible de 200 milions amb quatre entitats financeres (BBVA, BNP Paribas, Natixis i CaixaBank). D'aquesta manera, apuntala la seva caixa disponible, que ascendeix a 1.900 milions si se li sumen les línies de crèdit no disposades.

Per part seva, la socimi liderada per Ismael Clemente va decidir suspendre el pagament del dividend complementari, pel qual tenia previst repartir 0,32 euros per acció. També va analitzar el seu pla d'inversions i va decidir limitar "temporalment" l'execució d'alguns dels projectes que ja té en marxa i el lloguer dels quals ja està compromès.

Últimas noticias