Coca-Cola compra la cadena de cafeteries Costa per 4.350 milions
La cadena és la segona més gran del món, només darrere de Starbucks
Actualitzat : 12:42
The Coca-Cola Company, el major fabricant mundial de refrescs, ha arribat a un acord "definitiu" amb la companyia britànica Whitbread per adquirir per 3.900 milions de lliures esterlines (4.350 milions d'euros) la cadena de cafeteries Costa, la segona major a nivell mundial, només per darrere de Starbucks, amb gairebé 4.000 establiments repartits en més de 30 països, segons han informat les empreses.
Fundada a Londres el 1971 pels germans italians Bruno i Sergio Costa, l'empresa va ser adquirida el 1995 quan comptava amb 39 locals per 19 milions de lliures (21,2 milions d'euros) per Whitbread, i es va convertir en la major cadena de cadena de cafeteries del Regne Unit i la segona mundial, amb més de 2.400 establiments al país britànic i més de 1.400 repartits en una trentena de països, a més d'operar més de 8.000 màquines expenedores en vuit països i un negoci majorista i de distribució de cafè a domicili.
Després del tancament de la transacció, previst per a la primera meitat de 2019, The Coca-Cola Company serà propietària de totes les accions de Costa Limited, companyia que engloba tots els negocis de Costa. Whitbread, matriu de la britànica, buscarà l'autorització dels seus accionistes a l'operació durant una junta que tindrà lloc previsiblement a mitjans d'octubre.
L'adquisició de Costa proporcionarà a Coca-Cola una forta plataforma en el negoci del cafè a part d'Europa, Àsia Pacífic, Orient Pròxim i Àfrica, va indicar el gegant d'Atlanta i va destacar que la cadena de cafeteries compta amb una creixent presència a la Xina i altres mercats i té, mitjançant diferents formats, potencial per expandir-se a través de l'ecosistema de Coca-Cola.
"Costa proporciona a Coca-Cola noves capacitats i experiència en cafè i el nostre sistema genera oportunitats per expandir la marca Costa a nivell mundial", ha declarat el president i conseller delegat de Coca-Cola, James Quincey i ha afegit que el segment de begudes calentes és un dels pocs en què Coca-Cola no compta amb una marca global.
Així mateix, el màxim executiu de la multinacional d'Atlanta va destacar que Coca-Cola i Costa compten amb negocis "molt complementaris" i va subratllar que "no es tracta d'una adquisició en la qual estiguem buscant on retallar costos. Estem comprant Costa per fer créixer el negoci i la nostra presència a la categoria".
Per la seva banda, el director gerent de Costa, Dominic Paul, va afirmar que formar part de Coca-Cola permetrà a l'empresa fer créixer el seu negoci "més ràpid i més lluny".
Així mateix, la consellera delegada de Whitbread, Alison Brittain, va declarar que la transacció representa "una gran notícia per als accionistes en reconèixer el valor estratègic desenvolupat per la marca Costa i el seu potencial de creixement internacional" i va afegir que l'acord suposa una substancial prima amb respecte al valor que s'hagués assolit mitjançant la segregació del negoci i l'empresa preveu retornar als seus accionistes "una majoria significativa de les plusvàlues netes".
Les accions de Whitbread arribaven a pujar un 20% a la Borsa de Londres després de l'anunci de l'acord per a la venda de Costa a Coca-Cola.
Durant l'exercici fiscal 2018, que va concloure l'1 de març, Costa va generar ingressos de 1.300 milions de lliures (1.450 milions d'euros) i un EBITDA de 238 milions de lliures (265 milions d'euros). Coca-Cola no ha modificat les seves previsions per a l'exercici 2018 en anticipar que la compra es tancarà el proper exercici.