Cita prèvia, pausa per desinfectar, i torns d'un sol client: així obriran els comerços aquest dilluns

No es podrà usar el fitxatge per empremta dactilar

Per

Europa Press | 04 mai, 2020

Els clients no podran utilitzar els lavabos dels comerços que obrin les seves portes aquest dilluns, en el marc de l'inici de la fase 0 de la desescalada de les mesures contra el coronavirus; tampoc no es podrà utilitzar el sistema de fitxatge per empremta dactilar per als treballadors.

Així ho estableix l'ordre ministerial publicada aquest diumenge al Boletín Oficial del Estado (BOE), que recull les condicions de l'obertura al públic de determinats comerços i serveis a partir d'aquest dilluns.

Des del 4 de maig, els establiments i locals comercials minoristes i d'activitats de serveis professionals l'activitat dels quals s'hagués suspès després de la declaració de l'estat d'alarma, podran obrir les portes al públic, però sempre que no tinguin una superfície de més de 400 metres quadrats.

La fase 0 de la desescalada de l'estat d'alarma pel coronavirus contempla que no es podran utilitzar els lavabos dels establiments i locals comercials per part dels clients, "excepte en cas estrictament necessari".

En cas que s'haguessin d'utilitzar els lavabos dels comerços, s'haurà de fer immediatament una neteja tant dels sanitaris com de les aixetes i dels poms de les portes.

A més, les instal·lacions hauran de garantir una ventilació "adequada" i hauran de comptar amb papereres, si pot ser amb tapa i pedal, on dipositar mocadors o qualsevol altre material d'un sol ús. Les papereres s'hauran de netejar amb freqüència, almenys una vegada al dia, i caldrà facilitar gel desinfectant als clients.

MESURES D'HIGIENE

Entre les condicions exigides per a l'obertura, hi destaca que les instal·lacions hauran de realitzar, almenys dues vegades al dia, tasques de neteja i desinfecció del comerç, amb especial atenció a superfícies de contacte com són els poms, taulells, passamans o màquines dispensadores, entre altres.

Una d'aquestes neteges obligatòries dels comerços s'haurà de fer al final de la jornada, i l'altra es podrà fer durant la jornada, "preferentment al migdia", una pausa dedicada a tasques de manteniment, neteja i reposició.

El document publicat al BOE també recull que els equips de protecció individual (EPIs) utilitzats es rebutjaran de la forma adequada, que es desinfectaran els llocs de treball a cada torn, i que es rentaran diàriament els uniformes o la roba utilitzada per al treball.

CITA PRÈVIA I SENSE SORTIR DEL MUNICIPI

L'ordre ministerial obliga a establir un sistema de cita prèvia per garantir la permanència en el local d'un únic client per cada treballador, que haurà de romandre en el local només el temps necessari, sense que es puguin habilitar zones d'espera a l'interior.

Els clients, als quals no se'ls podran oferir productes de prova, només es podran desplaçar a aquests establiments si es troben dins del seu municipi, excepte en els casos en els quals un producte no estigui disponible al seu lloc de residència.

A més, es garantirà l'atenció individualitzada al client amb una separació física adequada o, en cas que això no sigui possible, mitjançant la instal·lació de taulells o mampares, i també s'establirà un horari d'atenció preferent per a la gent de més de 65 anys, que haurà de coincidir amb les franges horàries en les quals aquest col·lectiu pot passejar, és a dir, de 10 a 12 del matí, i de 19 a 20 de la tarda.

Quant als treballadors d'aquests comerços, no podran tenir símptomes o estar en aïllament per Covid-19, ni tampoc estar en quarantena domiciliària per haver estat en contacte amb una persona diagnosticada o amb símptomes de coronavirus.

NO ES FITXARÀ AMB EMPREMTA DACTILAR

Els empleats hauran de comptar amb els equips de protecció individual adequats al seu nivell de risc, i s'eliminarà el sistema de fitxatge del personal a través de l'empremta dactilar, que caldrà substituir per un altre que garanteixi la seguretat i la higiene.

També s'haurà de modificar la disposició dels llocs de treball, l'organització dels torns i la resta de condicions laborals perquè els treballadors puguin mantenir la màxima distància de seguretat interpersonal possible.

Així, la distància entre el venedor i el client serà d'almenys un metre quan hi hagi elements de protecció, i de dos metres sense aquests elements. En el cas de serveis que no permetin aquesta distància, com les perruqueries, per exemple, s'haurà d'utilitzar l'EPI oportú que asseguri la protecció tant del treballador com del client, "havent d'assegurar en tot cas el manteniment de la distància de dos metres entre un client i un altre".

Pel que fa a les botigues de roba, només podrà haver-hi una persona per emprovador, que serà desinfectat després de cada ús; les peces que hagin estat emprovades i no s'adquireixin hauran de ser també higienitzades.

Últimas noticias