Cineworld confirma que estudia declarar-se en fallida als EUA

Considera acollir-se al capítol 11 de la llei de fallides nord-americana

Per

Bolsamania | 22 ago, 2022

Cineworld segueix al punt de mira. Després de la caiguda que va protagonitzar l'acció la setmana passada, quan es va filtrar que es podria estar estudiant declarar-se en fallida, la companyia torna a protagonitzar titulars aquest dilluns. Ha confirmat que declarar-se en fallida als EUA és una de les possibilitats que té sobre la taula per afrontar la difícil situació financera que té davant seu, cosa que ha fet que les accions cotitzin amb pujades a la borsa de Londres.

El segon operador de cinemes del món avança aquest dilluns més d'un 3% i recupera els quatre penics per acció. Ho fa després de confirmar en un comunicat el que era un secret de domini públic: que estudia declarar-se en fallida. "Cineworld espera mantenir les seves operacions en el curs ordinari fins i tot després de qualsevol presentació", va dir la cadena britànica, que és propietària dels cines Regal als Estats Units.

Això seria possible si s'acollís, com va avançar The Wall Street Journal divendres passat, al capítol 11 de la llei de fallides nord-americana, que permet a una empresa continuar operant mentre negocia amb els creditors. I és que Cineworld tenia un deute net de 8.900 milions de dòlars a finals del 2021.

Tot i que segons l'empresa, no és l'única opció que estudia. En té d'altres sobre la taula, com formes d'obtenir liquiditat i reduir la càrrega de deute, que està estudiant per "continuar el negoci a llarg termini sense cap impacte significatiu en els seus treballadors". En total, Cineworld dona feina a més de 28.000 persones a tot el món, de les quals 4.600 són al Regne Unit. La cadena de cines no ha confirmat si també està considerant declarar en fallida el seu negoci britànic, o només la part corresponent als Estats Units, que és la que està generant problemes al balanç.

I és que Cineworld es va haver d'endeutar per aconseguir els cinemes Regal. Una situació que ha estat agreujada per la pandèmia de Covid-19. Primer pels tancaments de sales al qual va obligar el coronavirus, i després per l'escassetat d'estrenes d'alçada que faci als espectadors tornar a les sales ara que estan en ple rendiment.

Precisament, la setmana passada aquesta va ser una de les raons esgrimides per l'empresa per explicar el perquè de la seva situació financera. En concret, va parlar d'una programació de pel·lícules "limitada", sense èxits de taquilla, que està allunyant els espectadors i afectant els fluxos de caixa.

A més, la popularitat que ha guanyat la reproducció en directe gràcies al coronavirus, i el fet que moltes pel·lícules s'estrenen a les sales i gairebé alhora en plataformes com Netflix, HBO o Sky tampoc està ajudant Cineworld.

"En realitat, els problemes de Cineworld es deriven d'una estratègia de creixement massa agressiva que es va basar en l'ús d'enormes quantitats de deute per comprar la cadena dels Estats Units Regal", destaca Russ Mould, director d'inversions d'AJ Bell, que creu que "això pot haver convertit Cineworld en un dels operadors de cinema més grans del món, però més gran no és necessàriament millor i la pandèmia va exposar ràpidament el tens balanç de l'empresa".

Aquest expert creu que la declaració de fallida als EUA per permetre una reestructuració de les seves finances "probablement dona a Cineworld més flexibilitat que si el negoci entrés en administració sota les regles del Regne Unit. Tot i això, els accionistes no necessiten el tràiler d'una pel·lícula per saber que hi podria haver més dolor al seu camí".

Per part seva, Victoria Scholar, responsable d'inversions de l'Interactive Investor, ha dit que Cineworld està "a la vora del col·lapse" i que l'empresa "ha estat destruïda per la pandèmia de Covid-19", que "ha provocat un dany durador a la demanda d'entrades fins i tot després que les sales de cinema hagin tornat a obrir”. Com destaca, l'empresa té "un munt de deutes immanejables" (es refereix també a la factura de 700 milions de lliures que va haver d'abonar per abandonar la seva adquisició de Cineplex) que ha fet que es vegi "assetjada", i per això en busca una sortida.

La situació és més que complicada, cosa que es reflecteix en la pròpia cotització: "Les accions s'han desplomat des de més de 300 penics abans de la pandèmia fins al voltant de 4 penics per acció actualment".

Últimas noticias