Cepsa i Port de Rotterdam s'uneixen per construir un corredor d'hidrogen verd
Assegurant una cadena de subministrament entre dos dels principals ports del continent
Cepsa i el Port de Rotterdam treballaran junts per establir el primer corredor d'hidrogen verd entre el sud i el nord d'Europa, assegurant una cadena de subministrament d'hidrogen verd entre dos dels principals ports del continent, Rotterdam i Algesires, segons el que ha acordat el memoràndum d'enteniment (MoU) establert per les dues parts.
Cepsa preveu exportar l'hidrogen produït al seu Parc Energètic San Roque, situat a prop de la Badia d'Algesires, a través de vectors energètics com l'amoníac o el metanol, fins a Rotterdam. Aquesta instal·lació és el port energètic més important d'Europa, ja que gestiona el 13% de la demanda energètica europea, mentre que el Port d'Algesires és el primer port d'Espanya, el quart d'Europa i un centre estratègic a la ruta comercial entre Europa i Àsia.
Amb el suport del govern holandès, i com a part dels plans de transició energètica de Rotterdam, l'Autoritat Portuària i nombroses companyies privades presents a la zona portuària estan desenvolupant la infraestructura i les instal·lacions necessàries per a la importació d'hidrogen verd i la seva distribució al nord-oest d'Europa, connectant grans centres industrials dels Països Baixos, Bèlgica i Alemanya mitjançant hidroductes. Per la seva banda, Cepsa és la principal companyia energètica al Port d'Algesires.
Aquest subministrament de combustibles verds contribuirà a descarbonitzar la indústria i el transport marítim a la Badia d'Algesires i Rotterdam, alhora que dona suport a l'estratègia RePowerEU de la Unió Europea, que pretén garantir la seguretat i la independència energètica d'Europa i estimular la producció energia neta. S'espera que aquesta ruta comercial estigui operativa el 2027. Cepsa també pretén desenvolupar una cadena de subministrament similar des del Parc Energètic La Rábida, a Huelva.
"L'oportunitat de construir el primer corredor d'hidrogen verd a Algesires, el port espanyol energètic líder, demostra el paper únic que Espanya, i en particular Andalusia, tindrà en la transició energètica d'Europa. Espanya té una posició ideal per esdevenir líder mundial en la producció i exportació d'hidrogen verd, atesa la seva ubicació estratègica, l'abundant generació d'energies renovables, i les seves sòlides infraestructures energètiques i ports clau, com els d'Algesires i Huelva.Cepsa, la principal companyia energètica d'Andalusia, vol tenir un paper fonamental en la realització d'aquesta visió", ha destacat Maarten Wetselaar, conseller delegat de Cepsa.
"Aquest acord és un exemple que les grans col·laboracions són necessàries per dur a terme la transició energètica a Europa i garantir un subministrament energètic segur i independent. Cepsa continuarà explorant noves associacions que ens permetin accelerar Positive Motion i el desplegament de l'hidrogen verd i els biocombustibles a tot el continent", ha afegit.
Per part seva, Allard Castelein, conseller delegat de l'Autoritat del Port Rotterdam, ha comentat que "el nord-oest d'Europa utilitza molta més energia de la que pot produir de forma sostenible. Per això, estem establint múltiples rutes comercials per a l'hidrogen verd, juntament amb els països exportadors i les empreses privades de tot el món. Esperem que el 2050 passin pel port uns 20 milions de tones d'hidrogen, de les quals només 2 milions es produiran localment”.
Creu també que "el sud d´Espanya, amb el seu abundant espai, sol, vent i ports, és un lloc idoni per produir hidrogen verd tant per a ús local com per a l'exportació. L'establiment d'aquesta ruta comercial entre Algesires i Rotterdam és una contribució substancial a l'ambició d'Europa de reduir les emissions de CO2, així com augmentar la independència energètica d'Europa i estimular les nostres economies”.