Caixabank, ING i Ibercaja, investigades per moure diners de bandes criminals

L'Audiència Nacional examina la relació d'aquests bancs amb un xiringuito financer

Per

Bolsamania | 23 gen, 2019

L'Audiència Nacional examina Caixabank, ING i Ibercaja per blanqueig de capitals i la seva possible relació amb un xiringuito financer relacionat amb tot tipus d'organitzacions criminals. Sota el nom de Bandenia Banca Privada, presumptament va moure durant anys diners de narcotraficants, proxenetes o polítics corruptes estrangers.

Segons les informacions publicades aquest dimecres per El Confidencial, aquest xiringuito financer de Las Rozas (Madrid) no disposava de llicència per operar a Espanya, de manera que va canalitzar les seves operacions mitjançant l'obertura de comptes en aquestes tres entitats que ara estan sent investigades, titulades al seu nom però també sota les identitats d'empleats, testaferros i societats instrumentals.

Ara, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, José de la Mata, investiga el motiu pel qual els bancs no van posar impediment a què Bandenia Banca Privada executés nombroses operacions sospitoses, una inacció que podria comportar un delicte de blanqueig de capitals.

Aquests bancs no van posar impediment a què Bandenia Banca Privada executés nombroses operacions sospitoses

Aquestes operacions consistien a introduir fons d'origen desconegut en el sistema bancari mitjançant ingressos en efectiu i transferències internacionals, abans d'efectuar moviments laberíntics entre els seus propis comptes per dificultar el rastreig dels diners. Després, els diners es lliurava als seus destinataris finals en la majoria dels casos mitjançant crèdits ficticis que signava davant notari.

El xiringuito financer va ser desmantellat el juny de 2017 després que la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional descobrís que havia estat utilitzada per blanquejar diners l’anomenada la Reina de la Coca, Ana María Cameno. Llavors, els experts en delictes econòmics van descobrir que, sota l'aparença d'un banc d'inversió, Bandenia presumptament gestionava i rentava fons de tot tipus d'organitzacions criminals.

Bandenia hauria utilitzat en primer lloc els serveis d'Ibercaja, entre 2012 i 2013, quan va introduir un total de 3,4 milions d'euros. Més tard, entre 2013 i 2015, el xiringuito va acudir a Caixabank, entitat que va ingressar 14 milions d'euros. A partir de 2015, Bandenia va començar a operar intensivament amb ING, on va introduir, fins a juny de 2017, un total d’1,7 milions d'euros.

Últimas noticias