CaixaBank es desploma: les seves xifres defrauden i pagarà només un dividend l'any
El banc ha guanyat un 18% més el 2018
CaixaBank va registrar un benefici de 1.985 milions d'euros durant l'exercici 2018. Aquest import suposa un increment del 17,8% respecte als guanys de 2017. El benefici s'ha vist impulsat pel creixement dels ingressos bancaris, així com els corresponents a les participades, una major aportació de BPI i a una reducció de les pèrdues per deteriorament d'actius. Tenint en compte només Espanya, el resultat de CaixaBank va arribar als 1.605 milions d'euros, un 6,4% més.
El marge brut de l'entitat es va elevar un 6,6% gràcies al creixement del 4,2% dels ingressos core, que es van situar als 8.217 milions d'euros, però també a una caiguda del 66,8% en les pèrdues per deteriorament d'actius financers i altres provisions, fins als 567 milions.
En aquest epígraf es recullen les pèrdues per deteriorament d'actius financers, que van caure fins als 97 milions, un 87,9% menys respecte a l'exercici 2017, així com les altres dotacions a provisions, que van disminuir un 48,4%, fins als 470 milions. L'operació de recompra del 51% de Servihabitat va donar lloc a un resultat negatiu de 204 milions en el compte de resultats de 2018.
Els recursos van créixer fins als 358.482 milions d'euros (+2,6%), mentre que el crèdit a la clientela es va situar als 224.693 milions d'euros (+0,3%). El marge d'interessos, per la seva banda, va créixer un 3,4%, fins als 4.907 milions d'euros, gràcies a la millora de la rendibilitat del crèdit, a la gestió del finançament minorista i a l'estalvi en els costos del finançament institucional.
Al mateix ritme van avançar les comissions netes, que es van situar als 2.583 milions. Les del negoci bancari realment van caure un 2,2%, si bé, les corresponents als fons d'inversió, carteres i sicavs es van impulsar un 12,6% per l'increment del patrimoni gestionat durant els primers nou mesos de l'exercici. No obstant això, la volatilitat dels mercats va incidir negativament en l'evolució del patrimoni en el quart trimestre, durant el qual les comissions per aquest concepte van disminuir un 2,8%.
L'entitat va registrar un càrrec negatiu de 48 milions d'euros i 14 punts bàsics sobre la ràtio de capital CET1 després de formalitzar durant el quart trimestre la venda del seu negoci immobiliari a una companyia de nova creació de la qual Lone Star té el 80% del capital, mentre que el 20% queda en mans de CaixaBank.
Les despeses d'administració i amortització recurrents van créixer un 3,7%, a menor ritme que els ingressos core. Les despeses generals es van incrementar principalment a causa de la transformació del model de distribució amb la incorporació de les oficines Store i InTouch, una major despesa en tecnologia i nous requeriments normatius. El marge d'explotació es va situar als 4.109 milions, de manera que es va incrementar un 12,7%.
CaixaBank va elevar la seva rendibilitat sobre patrimoni tangible (ROTE, per les sigles en anglès) fins al 9,3%, encara que si es té en compte només el negoci bancari i assegurador, la xifra puja fins al 12,3%. La rendibilitat sobre recursos propis (ROE), però, es va situar al 7,7%.
BPI va contribuir amb 262 milions d'euros al benefici de CaixaBank, enfront de l'aportació de 104 milions de 2017, si bé l'entitat no va arribar al 100% de BPI fins al passat any. Si es té en compte l'aportació de les participades de BPI, la contribució total del banc portuguès puja a 380 milions (176 milions un any abans).
PARTICIPADES
El negoci de les participacions va contribuir al grup amb 54 milions, impactat pel resultat negatiu de 453 milions de la venda de la participació en Repsol. Els ingressos procedents del total de la cartera de participades es van situar als 972.000.000, que sumen els ingressos per dividends, bàsicament de Telefónica, i els resultats de les entitats valorades pel mètode de la participació, com Erste Bank, SegurCaixa Adeslas, BFA i Repsol (sense l'impacte de la venda de la participació).
Els resultats de les entitats valorades pel mètode de la participació van créixer un 57% per la bona evolució del seu negoci i per la major contribució relacionada amb BFA, marcada per impactes extraordinaris. D'una banda, un impacte negatiu el 2017 després de la venda per BPI del 2% de la participació en BFA (-97.000.000) i l'aplicació dels efectes inflacionaris d'Angola als estats financers de BFA (-68.000.000) i, per un altre, el registre positiu el 2018 de 155 milions corresponents a impactes extraordinaris en resultats derivats, entre d'altres, de la devaluació de la moneda angolesa.
POLÍTICA DE DIVIDENDS
CaixaBank ha anunciat aquest divendres modificacions en la seva política de retribució a l'accionista. El més destacable és que l'entitat realitzarà, a partir de l'exercici 2019, un únic pagament anual en efectiu al voltant del mes d'abril.
CaixaBank ha explicat que destinarà més del 50% del seu resultat net consolidat a la remuneració en efectiu a l'accionista, tot i que ha precisat que això serà així "fins que no concorrin circumstàncies econòmiques, financeres, de negoci, reguladores o recomanacions del supervisor prudencial o de qualsevol altre tipus que justifiquin la modificació d'aquesta política".
L'entitat ha dit que, a l'inici de cada any, i en el moment de fer públic el resultat de l'exercici anterior, "pot especificar un rang establint un màxim de dividend en efectiu esperat, per sobre del mínim del 50%".
Segons l'opinió de Núria Álvarez, experta en bancs de Renda 4, les caigudes que s'estan veient en CaixaBank aquest divendres no es deuen a aquests canvis en la seva política de dividends, ja que el banc els havia anticipat durant la presentació del seu Pla Estratègic.
"Es deuen (les caigudes) al fet que els resultats són força dolents en termes comparables, amb càrrecs extraordinaris que no s'esperaven i amb debilitat durant el trimestre", explica aquesta analista. Destaca Álvarez que, en la línia d'Assegurances, els ingressos han estat menors, mentre que la línia de resultat per operacions financeres ha contribuït de manera negativa.
Els experts de Bankinter assenyalen que CaixaBank ha complert amb els objectius per 2018, però apunten que ha defraudat les expectatives durantel quart trimestre. "Destaca l'evolució favorable dels ingressos típics i el descens en el cost del risc", ressalten aquests analistes.