Brussel·les estudiarà si Google o Netflix han de pagar un peatge a operadors com Telefónica

La consulta pública de l'Executiu comunitari estarà oberta durant les properes 12 setmanes

Per

Bolsamania | 23 feb, 2023

La Comissió Europea ha obert aquest dijous una consulta pública en què planteja que grans plataformes tecnològiques com Google, Netflix o Amazon paguin una part de la xarxa de telecomunicacions.

La proposta de l'executiu comunitari dona resposta a una vella demanda d'important teleoperadors com Deutsche Telekom, Orange o la mateixa Telefónica, que consideren que aquestes companyies utilitzen i necessiten unes infraestructures per les quals no paguen.

"El que estem discutint avui és molt més important que la baralla entre operadors i plataformes", ha assenyalat el comissari europeu de Mercat Interior i Serveis, Thierry Breton, en roda de premsa. El mandatari també ha aclarit que l'objectiu de Brussel·les és "garantir un paisatge equitatiu" els beneficis del qual gaudeixi l'usuari final.

Segons un comunicat de la Unió, aquesta consulta forma part d'“un diàleg obert amb totes les parts interessades sobre la possible necessitat que tots els agents que es beneficiïn de la transformació digital contribueixin equitativament a les inversions en infraestructures de connectivitat”. “Es tracta d'una qüestió complexa que requereix una anàlisi exhaustiva dels fets i les xifres subjacents, abans de decidir sobre la necessitat d'adoptar noves mesures. La Comissió està compromesa fermament amb la protecció d'un internet neutral i obert”, afegeixen.

La consulta estarà oberta durant 12 setmanes que, un cop passades, empenyerà l'Executiu comunitari a plantejar una proposta legislativa que necessitarà el suport dels Vint-i-set, així com del Parlament Europeu per entrar en vigor. La data límit perquè els actors participin en aquesta consulta és el 19 de maig.

"Esperem que aquesta consulta sigui el més àmplia possible i convidem a tots els interessats que responguin, ja que aquesta consulta és molt valuosa per a nosaltres i volem implicar tots aquells que hi tenen un paper a jugar-hi", ha asseverat Breton, que espera que aquest procés conclogui abans de finals d'any, ja que el maig del 2024 se celebren les properes eleccions europees.

Així mateix, el comissari de Mercat Interior ha destacat que la Declaració de drets i principis digitals estableix que “tots els agents del mercat que es beneficiïn de la transformació digital han d'assumir les seves responsabilitats socials i fer una contribució justa i proporcionada als béns, serveis i infraestructures públics, en benefici de tots els europeus”.

GOOGLE RESPON

La resposta dels colossos tecnològics no ha trigat a arribar. Google ha reivindicat que permet estalviar “milers de milions de dòlars” a les empreses de telecomunicacions en costos de xarxa, assegurant que els seus proveïdors cobreixen “el 99% del trajecte que fa arribar el contingut als usuaris”.

Segons han revelat fonts de la companyia a Europa Press, la multinacional ha defensat que la relació entre els operadors de telecomunicacions i els proveïdors de continguts i aplicacions és “simbiòtica”, ja que “es necessiten els uns als altres”.

D'altra banda, el gegant de Mountain View ha posat de manifest que aquests proveïdors de contingut com Amazon o Netflix han invertit més de 882.000 milions de dòlars (832.000 milions d'euros) en infraestructures de xarxa durant la darrera dècada, segons un informe de la consultora Analysys Mason.

Google també ha assenyalat que les inversions de les empreses de telecomunicacions se centren en el trànsit d'última milla i la infraestructura mòbil, el cost del qual el poden reportar als clients en forma de quota mensual. A més, la companyia ha apuntat que hi ha un fons publicoprivat “significatiu” per cobrir aquestes inversions.

D'altra banda, la companyia ha insistit a negar que el trànsit a Internet estigui creixent a un ritme exponencial, indicant que aquest es va incrementar al voltant d'un 35% el 2021, enfront l'augment mitjà del 65% que es va registrar el 2018. A més, han defensat que els costos de xarxa que assumeixen les empreses de telecomunicacions no estan relacionats amb l'evolució del trànsit a Internet, i han anotat que la majoria d'operadors amb qui han tingut contacte no considera que el creixement de l'ús d'Internet estigui “empitjorant la connectivitat ni l'ecosistema de la xarxa”.

Últimas noticias