Brussel·les adjudica a Cellnex sis projectes per impulsar la infraestructura 5G
En el marc del programa Connecting Europe Facility (CEF-2)
La Comissió Europea ha adjudicat a Cellnex sis projectes per impulsar la infraestructura 5G als corredors de transport comunitari, segons ha comunicat la companyia.
"Cellnex contribuirà al desplegament de la infraestructura 5G a Europa, incloent-hi la posada en marxa d'una xarxa neutra de comunicacions vehicle-infraestructura (V2X) per a serveis de seguretat i no seguretat a quatre corredors transfronterers entre Portugal, Espanya i França", expliquen des de la companyia espanyola.
Els projectes de desplegament cobriran dos corredors transfronterers que connecten Espanya amb França (Barcelona-Montpelier/Toulouse i Bilbao-Bordeus) i dos corredors que uneixen Espanya amb Portugal (Salamanca-Porto-Vigo i Mèrida-Évora). Als estudis, explica Cellnex, s'inclou la connexió entre Itàlia i Àustria i el projecte EUMOB amb Abertis.
La iniciativa de corredors 5G és un dels projectes plurinacionals de l'Estratègia de la Dècada Digital de la UE (EU Digital Decade Strategy). El CEF Digital proposa establir una xarxa de transport paneuropea de corredors 5G d'aquí al 2027. Aquestes infraestructures es consideren facilitadors clau per al desplegament de la mobilitat connectada i automatitzada del matí. També serviran per reforçar la digitalització de les operacions ferroviàries, així com per prestar serveis més enllà del sector del transport a les zones circumdants dels corredors, incloent-hi les zones rurals.
L'empresa ha descrit aquests projectes com un “element essencial per a la mobilitat connectada i automatitzada en el futur”. Cellnex ja compta amb experiència en aquest tipus de desplegaments, ja que ha actuat com a líder i coordinador del projecte 5GMED, desenvolupant escenaris d'aplicació 5G transfronterers en serveis avançats de mobilitat cooperativa connectada i automatitzada (CCAM) i el futur sistema de comunicacions mòbils ferroviàries (FRMCS) al Corredor Mediterrani, entre Figueres i Perpinyà.
“El principal objectiu d'aquests projectes, que formen part del programa Connecting Europe Facility (CEF-2) Digital de la Comissió Europea, és proporcionar una connectivitat 5G d'alta qualitat i ininterrompuda per als serveis de seguretat viària, i oferir serveis de connectivitat a usuaris de vehicles i passatgers al llarg d'aquests corredors”, expliquen des de Cellnex.
Per això, Cellnex desplegarà 34 nous emplaçaments de telecomunicacions (incloent-hi sistemes d'antenes distribuïdes –DAS–en túnels), en què preveu treballar amb els operadors mòbils en base al seu model de 'neutral host', complementats amb una infraestructura de comunicacions V2X i nodes d''edge computing' per proporcionar connectivitat 5G al llarg dels més de 1.400 km d'aquests quatre corredors transfronterers.
En conjunt, els projectes suposaran una inversió global d'aproximadament 24 milions d'euros, el 50% dels quals seran finançats per la Comissió Europea. L'execució dels treballs s'iniciarà el gener del 2023 i està previst que finalitzin el desembre del 2025.
Eduardo Fichmann, director global d'Innovació i Estratègia de Producte de Cellnex, ha subratllat que l'empresa “aposta pel benefici que aportarà la digitalització d'aquests corredors viaris, no només pels vehicles connectats sinó també pels gestors de carreteres, els serveis d'emergències, els operadors logístics i de flotes, així com per als passatgers mateixos”.
Així mateix, Fichmann ha convidat "els operadors mòbils i els diferents actors públics i privats del sector de la mobilitat a unir-se al projecte i col·laborar en el desenvolupament de nous serveis que seran possibles gràcies al desplegament d'aquestes infraestructures".
Els directors generals de Cellnex a Espanya –Albert Cuatrecasas–, Portugal –Nuno Carvalhosa– França –Vincent Cuvilier–, Itàlia –Gianluca Landolina– i Àustria –Peter Haupt–, han assegurat estar “orgullosos de poder recolzar, als nostres respectius països, la full de ruta europeu per dotar d'una connectivitat contínua i de qualitat les xarxes viàries impulsant així la millora de la mobilitat, la seguretat viària i el desenvolupament econòmic de les àrees d'influència”.