Brufau defensa a Brussel·les l'aposta pel gas natural davant els subsidis en els cotxes elèctrics

Afirma que la transició del carbó al gas natural ha de ser una "prioritat"

Per

Europa Press | 28 set, 2017

El president de Repsol, Antoni Brufau, creu que s'ha d'apostar amb més força per alternatives per a la reducció d'emissions contaminants, i no tant per subvencionar els cotxes elèctrics. Segons ha dit des de Brussel·les, en aquesta tasca seria molt més efectiu substituir una sola central de carbó per una altra de gas natural, perquè equivaldria a "posar en circulació milions de cotxes elèctrics" i estalviaria "milers de milions d'euros en subsidis als ciutadans europeus".

"Nosaltres estem subvencionant el cotxe elèctric, amb un cost de CO2 per tona molt més gran que altres alternatives"

"Substituir una central de carbó per una planta de gas natural reduiria les emissions en un nivell equivalent a posar en circulació milions de cotxes elèctrics i, per descomptat, aquesta mesura estalviaria milers de milions d'euros en subsidis als ciutadans europeus", ha afirmat durant el discurs d'inauguració de la jornada Energy for Europe.

Brufau ha assenyalat que la transició del carbó al gas natural ha de ser una "prioritat" i ha emfatitzat que els Estats Units ha reduït les emissions de CO2 "únicament utilitzant gas natural i reemplaçant el carbó". "No obstant això, nosaltres estem subvencionant el cotxe elèctric, amb un cost de CO2 per tona molt més gran que altres alternatives", ha criticat.

En la mateixa línia, ha denunciat que aquest tipus de subsidis "suposen la transferència d'ingressos des de la ciutadania de classe mitjana i baixa a les classes altes, els únics que tenen accés a adquirir aquests vehicles". "Tot això corre el risc d'establir un sector energètic que està lluny de ser òptim que perjudica la competitivitat i el rendiment de la indústria a Europa", ha advertit, segons recull Europa Press.

En aquest sentit, el president de Repsol ha dit que Europa està probablement "confonent l'indispensable objectiu de reduir les seves emissions amb els mitjans i les maneres d'aconseguir-ho", fet que suposa el risc de "no arribar a l'objectiu d'una manera eficient". "En l'actualitat, ens centrem en la transició energètica com un canvi en combustibles, d'hidrocarburs a renovables, i tecnologies, des de motors interns de combustió a cotxes elèctrics. Aquest arriscat enfocament exclou altres tipus rellevants de transicions energètiques", s’ha defensat.

Entre elles, ha citat un canvi "accelerat" del carbó al gas natural, de la producció elèctrica centralitzada a la centralitzada, de construir noves centrals elèctriques a emprar tècniques més eficients o des de la pobresa energètica cap a la disponibilitat energètica global.

A més, Brufau ha subratllat que l'eficiència energètica és la mesura que redueix emissions "d'una forma més directa", amb "major rellevància i un menor cost". Per això, ha qualificat com una "excel·lent notícia" el fet que Eurostat hagi introduït una major flexibilitat en les regles de comptabilitat per poder invertir en eficiència energètica als edificis públics.

DIPLOMÀCIA ENERGÈTICA

El president de Repsol ha destacat que un dels temes centrals de la jornada és el paper de la diplomàcia energètica en l'escenari geopolític de l'actualitat. "No hem d'oblidar l'important paper de l'energia com una moneda de negociació en les relacions internacionals i a l'entorn geopolític", ha proposat.

Per això, ha afirmat que la UE "no ha d'actuar d'una manera improvisada", sinó "amb un enfocament sòlid, consensuat i efectiu". "La importància de l'estratègia europea en diplomàcia energètica és inqüestionable", ha opinat.

Així, ha destacat que el comerç de fluxos energètics seguirà sent una "part bàsica" de les relacions del bloc comunitari amb països veïns, com Algèria o Líbia, al mateix temps que ha subratllat que l'energia "és part de la solució dels problemes als quals es poden enfrontar".

Últimas noticias