Brian Acton, cofundador de WhatsApp, demana esborrar Facebook
Aquest dilluns es va descobrir que Cambridge Analytica havia robat dades de 50 milions d'usuaris de Facebook
- Molts usuaris van començar una campanya a Twitter amb #deleteFacebook (esborrar Facebook)
- Acton va abandonar WhatsApp, comprada per Facebook el 2014, al setembre de 2017
- En castellano: Brian Acton, cofundador de WhatsApp, pide borrar Facebook
Brian Acton, cofundador de WhatsApp, ha demanat eliminar Facebook. Aquesta setmana s'ha confirmat que Cambridge Analytica ha robat les dades de 50 milions d'usuaris de la xarxa social. En conèixer la notícia, milers d'usuaris han demanat a través de Twitter que s'esborri Facebook sota l'etiqueta #deleteFacebook. Un moviment al qual s'ha unit Acton, que va abandonar WhatsApp al setembre de 2017. La xarxa social de Mark Zuckerberg va comprar WhatsApp el 2014 per 19.000 milions de dòlars.
Acton que compta amb 21.000 seguidors a Twitter només va escriure a la plataforma: "És hora. #deletefacebook".
It is time. #deletefacebook
— Brian Acton (@brianacton) 20 de marzo de 2018
Brian Acton va romandre a la companyia durant diversos anys abans de deixar-la per començar la Signal Foundation a principis d'aquest any. L'altre cofundador de WhatsApp, Jan Koum, encara lidera la companyia i és un dels directius de Facebook. Els dos fundadors van guanyar molts diners en aquest acord.
Acton també va sol·licitar un treball en Facebook el 2009, i va publicar sobre el seu rebuig a Twitter en aquest moment: "Facebook m'ha rebutjat. Va ser una gran oportunitat per fer contacte amb gent fantàstica. Amb ganes que arribi la propera aventura".
Facebook turned me down. It was a great opportunity to connect with some fantastic people. Looking forward to life's next adventure.
— Brian Acton (@brianacton) 3 de agosto de 2009
Cambridge Analytica va utilitzar les dades recollides sense autorització a principis de 2014 per elaborar un programa informàtic per predir i influir sobre les opcions electorals. El reportatge de The New York Times i The Guardian es basa en declaracions d'antics treballadors de l'empresa, socis i documents i revela la que seria una de les filtracions de dades més importants de la història de Facebook.
Aquests més de 50 milions de perfils suposen aproximadament un terç dels usuaris actius nord-americans i gairebé una quarta part dels votants potencials. "Vam fer servir Facebook per recopilar els perfils de milions de persones i construir models per treure partit al que sabíem d'ells i apel·lar als seus dimonis interiors. Aquest era el fonament sobre el qual es va construir tota l'empresa", ha afirmat Christopher Wylie en declaracions al 'The Observer'.
La resposta per part de Facebook no es va fer esperar. La xarxa social va suspendre el compte de Christopher Wylie, l’exempleat de Cambridge Analytica, després de denunciar que aquesta empresa d'anàlisi de dades va recopilar il·legalment dades personals de més de 50 milions d'usuaris de la xarxa social per donar suport a la campanya presidencial de Donald Trump i altres projectes de la companyia. La reacció en borsa tampoc es va fer esperar, ja que la seva caiguda va ser del 6,76% al tancament de la sessió d'aquest dilluns.