Boicot palestí a Zara després que el propietari de la franquícia recolzés a Israel a la ultradreta
La xarxa s'inunda de vídeos de palestins cremant peces de roba de la companyia espanyola
Zara s'ha convertit en objecte de boicot a Palestina. La campanya llançada per un alt càrrec religiós de l'Autoritat Palestina, Mahmoud Habbash, que ha prohibit qualsevol relació comercial amb la cadena de moda espanyola en represàlia pel suport recent del propietari de la franquícia per a Israel, Joey Schwebel, a l'ultradretà israelià Itamar Ben-Gvir, líder del partit Otzma Yehudit, Força Jueva, està aconseguint molts adeptes.
En concret Habbash, que també és jutge i assessor principal d'Afers Religiosos del president palestí, Mahmud Abbas, ha emès una fàtua o edicte religiós per la qual imposa el veto a Zara fins que la marca retiri el seu suport a Ben-Gvir amb vista a les properes eleccions israelianes, previstes per a l'1 de novembre, segons recull Europa Press.
I tot després que Schwebel acollís dimecres passat a la seva mansió a la localitat de Raanana (al nord de Tel Aviv) un acte de suport a Ben-Gvir, que concorre com a número dos de la llista Sionisme Religiós a les eleccions esmentades. Els sondejos li auguren un gran creixement, fins a situar-se com la tercera força política del país.
Schwebel, multimilionari canadenc-israelià de perfil baix que sol mantenir-se al marge de les càmeres, s'ha convertit així en el centre de les crítiques, i, a més, ha posat Zara al punt de mira. Presideix Trimera Brands, la companyia que ostenta la franquícia a Israel de totes les marques del grup Inditex, segons assenyala a la seva pàgina web. I l'empresari també té les franquícies a Israel de Nike i Gap.
Després de la crida al boicot, a les xarxes socials han aparegut desenes de vídeos de palestins cremant peces de roba de la marca. Entre els polítics que han publicat vídeos cremant roba de Zara hi ha l'alcalde de la localitat israeliana de Rahat, Faiz Abú Sahiben, que, a més, ha qualificat Zara d'"empresa racista" per fer negocis amb Ben-Gvir.
Tot i que no només Schwebel s'ha guanyat l'enemistat dels palestins. També l'esquerra israeliana i activistes àrabs l'han criticat per donar suport a Ben-Gvir, conegut per les seves postures racistes, homòfobes i ultradretanes contràries a la presència palestina a Jerusalem.
"Hi ha els que defensen de la tolerància, la llibertat d'expressió i la democràcia només com a eslògans perquè a la pràctica es comporten exactament al revés", ha respost el partit Otzma Yehudit, que lidera Ben-Gvir, en un comunicat en resposta a l'enrenou que s'ha format durant els darrers dies.
Per si amb tot això no n'hi hagués prou, el Ministeri d'Economia de l'Autoritat Palestina va anunciar aquest dissabte que enviarà una carta a la seu central d'Inditex a Arteixo, a la Corunya, per demanar a la companyia que "rendeixi comptes" i aclareixi la seva posició sobre això, segons recull l'agència oficial palestina Wafa.
La companyia de moda espanyola no s'ha pronunciat sobre la polèmica, com tampoc no ho ha fet Schwebel. El canal 12 de la televisió nacional israeliana citava el rebuig de la família de l'empresari a comentar el que consideren un "assumpte privat familiar", en referència a l'acte de suport a Ben-Gvir a la mansió de l'empresari.