Bogas: "Endesa podria invertir 4.000 milions més si hi hagués certesa fiscal"
El CEO d'Endesa creu que l'impost extraordinari posa en risc la transició energètica
El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha assegurat que l'elèctrica podria invertir "fins a 4.000 milions d'euros" a Espanya si hi hagués més "certesa fiscal i regulatòria a l'àmbit energètic" i ha demanat "enfortir la confiança" al país.
Així ho ha reconegut en una entrevista concedida al diari Cinco Días en el marc de la XIV edició del Spain Investor Day, que se celebrarà el proper 10 i 11 de gener i que comptarà amb el patrocini de la companyia. Segons Bogas, els plans d'Endesa podrien ser "molt més ambiciosos", si l'Estat incentivés la inversió en xarxes de distribució, ja que, "sense aquestes i una remuneració adequada, la transició (ecològica) no serà possible".
"Els fons estan demostrant un gran interès per les carteres de renovables. Només cal veure el moviment dels últims mesos. Però qualsevol inversor busca sempre estabilitat. Cal que el Govern sigui capaç, com més aviat millor, d'aclarir i armar de visibilitat la regulació, fent-la més predictible i estable. En aquell moment, hi haurà més confiança per invertir en Espanya", ha apuntat el CEO de la cotitzada.
Bogas ha recordat que les inversions que es necessiten per descarbonitzar l'economia són "ingents", el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) contempla una mobilització d'inversions de fins a 294.000 milions d'euros, un 85% dels quals provindrà del sector privat i el 15% restant del públic, especialment dels fons europeus (11%). En aquest sentit, el conseller delegat d'Endesa ha indicat que el compromís de la companyia amb la transició és total, però “si tenim un impost addicional (som una de les cinc empreses que més tributa a Espanya), un de nou que drena recursos, afecta la nostra capacitat d'inversió”.
"Amb la crisi, aquestes mesures extraordinàries tenien sentit. Però si continuen, poden, a més, generar distorsions entre països i empreses. A Espanya, només paguem aquest impost algunes empreses i, a més, en el cas de les energètiques, és un 1,2% de les vendes, que no tenen res a veure amb el benefici", ha assenyalat Bogas, en referència a la pròrroga dels impostos temporals i extraordinaris al sector bancari i elèctric.
Segons Bogas, el 99% dels impostos que paga Endesa "es queden a les arques públiques espanyoles" i de cada 100 euros de valor generat per la companyia l'any passat, "54 es van destinar al pagament d'impostos, segons l'informe de Contribució Tributària Total 2022, publicat per la companyia". "El disseny era temporal, i amb aquesta premissa hem construït el nostre pla industrial. Haurem de veure com queda amb els incentius a la inversió i si realment es materialitza, i com, la revisió anunciada", ha apuntat.
"El nostre pla d'inversió és el que és i l'intentarem complir. Però si la situació s'estabilitza, el que passaria és que tindríem més pulmó per invertir encara més, que és el que ara necessita el sector, sobretot en les xarxes i en noves tecnologies, i sense oblidar-nos de les illes", ha sentenciat Bogas.
Les crítiques del CEO d'Endesa no són noves. Al mes de desembre passat, Bogas va afirmar que els impostos d'Espanya són "demencials" i "injustos", que "estan detraient recursos per invertir". Segons el directiu, perquè el sector dugui a terme els objectius "només hi ha dues regles: que l'energia sigui competitiva per al client i que la inversió sigui rendible per a l'inversor".
PLA ESTRATÈGIC
Endesa està sent aquesta jornada una de les millors companyies de l'IBEX 35 després de diverses setmanes de debilitat que es van saldar amb unes caigudes al voltant del 3% a l'últim mes. Bona part es van deure a la reacció negativa del mercat al Pla Estratègic fins al 2026 de la companyia, que va revisar a la baixa els seus dividends i els seus objectius per a aquest 2024.
"No diria que va ser un càstig, sinó una sorpresa", ha indicat Bogas a l'entrevista, alhora que ha assenyalat que el mercat "tenia unes expectatives creades i la realitat no va ser exactament el que esperaven". "Crec que es descomptava que al nou pla estratègic presentaríem un pla d'inversions inferior al que havíem compromès en plans anteriors i que això ens permetria millorar la política de dividends i no es va entendre de manera immediata que el compromís que mostràvem era un pla d'inversions continuista, però que estem preparats per accelerar quan es donin les condicions regulatòries", ha afegit.
Com diem, analistes com els de Morgan Stanley o Bankinter van mostrar poc entusiasme pel pla d'Endesa, reduint el preu objectiu del valor, encara que mantenint el consell de comprar en el cas del banc taronja. Per contra, diverses empreses d'anàlisi sí que es van mostrar favorables a una de les darreres operacions de la cotitzada davant la possible venda d'una cartera de renovables.
Així mateix, l'agència Standard & Poor's (S&P) va rebaixar un esglaó la qualificació creditícia a llarg termini d'Endesa des del 'BBB+' a 'BBB', amb perspectiva estable, mentre que el rating a curt termini es va mantenir a A-2.