BNP disminueix la seva aposta a la baixa en Telefónica mentre els analistes recomanen 'comprar'

L'entitat manté encara una posició curta del 0,74% del capital

Per

Bolsamania | 12 set, 2016

Actualitzat : 18:26

Telefónica torna a les pèrdues després d'haver millorat el seu comportament en el parquet. La teleco, una de les principals blue chips de l'Ibex 35, rebotava un 10% en vuit jornades fins al dijous, però el divendres va tancar en negatiu i aquest dilluns ha tancat amb pèrdues del 2,34% fins als 9,5 euros.

Enmig del rebot inicial, alguns dels inversors institucionals amb major aposta a la baixa contra els títols de Telefónica es repleguen. És el cas de BNP Paribas, que apareix en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) amb una posició curta del 0,74% del capital, després de reduir-la la setmana passada des del 0,83% anterior, nivell en el qual romania des de juliol. Aquesta pressió a la baixa va arribar a aconseguir l'1,01% a la fi de juny, després del Brexit.

El 50% dels analistes del consens de Bloomberg recomana comprar per a aquest valor

L'altre 'especulador' amb una posició curta superior al 0,5% és Boussard & Gavaudan Investment Management LLP, amb un 0,99% del capital. En aquest cas, després d'una lleu disminució des del 1% el 31 d'agost. Anteriorment, també l'havia elevat una vegada conegut el resultat del referèndum del passat 23 de juny sobre la permanència de Regne Unit en la Unió Europea.

L'agregat de la pressió a la baixa aconsegueix el 2,42% a Telefónica, nivell al voltant del qual ha estat al llarg de l'any, aconseguint la seva cota més alta el dia 24 de juny amb el 2,45%, quan es va saber que els britànics havien decidit trencar amb el projecte comú.

RECOMANACIONS DE COMPRA

L'opció majoritària del consens d'analistes de Bloomberg és la recomanació de compra: el 50%, mentre que el 34,2% opta per "mantenir" i només el 15,8% s'inclina per "vendre". El preu objectiu mitjana que atorguen els experts és de 10,84 euros a 12 mesos, la qual cosa implica un potencial de revaloració del 13,6% respecte a la cotització actual, que amb les caigudes d'aquest dilluns se situa entorn dels 9,55 euros.

OBJECTIU, REDUIR DEUTE

El veto a la venda d'O2 va confirmar les dificultats de Telefònica per alleujar el seu nivell de deute i complir amb els objectius marcats per l'empresa

En aquest sentit, Telefónica té una forta exposició a Regne Unit a través de la filial O2, que no va poder vendre en la primera meitat d'any pel veto de Brussel·les. La teleco havia acordat la venda al grup Hutchison per 12.500 milions de lliures (prop de 15.000 milions d'euros amb el canvi actual), però l'operació va ser bloquejada per protegir la competència en el sector, ja que Hutchison ja té una operadora a Regne Unit.

La decisió, que ja estava anticipada, confirmava les dificultats de Telefònica per alleujar el seu nivell de deute i complir amb els objectius marcats per l'empresa, entre ells pagar un dividend anual de 0,75 euros per acció. El passat 28 de juliol la teleco va presentar els seus resultats semestrals, amb una caiguda del benefici del 42% fins als 1.241 milions d'euros. La reacció del mercat va ser negativa, però principalment pel nivell d'endeutament: va augmentar en 1.980 milions d'euros en el segon trimestre en comparació de març, fins a un total de 52.568 milions d'euros. Això es va produir, segons va justificar la companyia, per l'abonament d'1.950 milions als accionistes en concepte de dividends. La ràtio d'endeutament (deute sobre Ebitda) va aconseguir el preocupant nivell de 3,2 vegades.

Així, les opcions que contempla ara Telefònica per fer caixa són treure a borsa Telxius i la pròpia O2. La signatura presidida per José María Álvarez-Pallete va confirmar la setmana passada en un fet rellevant publicat en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que farà cotitzar en el parquet una participació d'entre el 25% i el 49% de la seva filial d'infraestructures de telecomunicacions, operació que es farà efectiva durant el segon semestre. Per la seva banda, en un altre fet rellevant va dir que "està analitzant diferents alternatives estratègiques respecte a O2", i entre elles estaria una sortida a borsa.

Fa setmanes que s'especula amb la possibilitat que Telefónica tregui a borsa participacions importants de Telxius i O2 per fer caixa. En un informe sobre aquest tema publicat en la primera quinzena d'agost, els analistes de Bankinter calculaven que "amb una combinació de desinversions, més l'estalvi que implica el pagament del dividend via 'scrip dividend', la companyia pot aconseguir fons per uns 9.000 milions d'euros".

ANÀLISI TÈCNICA

Telefónica va superar la setmana passada la resistència dels 9,24 euros, màxims de la sessió del 23 de juny, en plena celebració del referèndum sobre el Brexit però sense conèixer-se el desenllaç. Un nivell que ha estat superat amb escreix, "la qual cosa vol dir que el 'cigne negre' de l'efecte Brexit ja forma part del passat, de la història dels mercats financers", segons indica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.


"Arribats a aquest moment i des del punt de vista tècnic tot sembla indicar que el preu es dirigeix de forma directa a la zona de resistència que presenta en els 9,91 euros (malgrat l'actual correcció) i per damunt no descartem que es dirigeixi a la zona de resistència que li confereix l'antiga 'línia clavicular' de la formació a la baixa en 'cap i espatlles', ara al voltant dels 10,10-10,15 euros", explica Rodríguez.

Últimas noticias