Berkeley reclama a Espanya una compensació de 1.000 milions de dòlars per la mina de Salamanca
Inicia el procediment d'arbitratge internacional contra el Regne d'Espanya
La minera Berkeley reclama al govern d'Espanya una compensació de 1.000 milions de dòlars per impedir el seu projecte de mina d'urani a Retortillo (Salamanca).
Berkeley Exploration Limited, companyia anglesa propietària de Berkeley Minera España, ha iniciat un procediment d'arbitratge contra el Regne d'Espanya davant del Centre Internacional d'Arranjament de Diferències relatives a Inversions (CIADI).
"Les accions d´Espanya contra Berkeley Minera Espanya i el projecte Salamanca han violat múltiples disposicions del Tractat de la Carta de l´Energia (TCE) i, com a part de la seva sol·licitud, Berkeley Exploration Limited està buscant una compensació que, de manera preliminar, serà de l'ordre de 1.000 milions de dòlars. Aquest arbitratge podria convertir-se en la reclamació més gran enfrontada per Espanya des que José Luis Rodríguez Zapatero va ser president del Govern d'Espanya", afirma Berkeley en un comunicat emès aquest dimarts.
Al novembre de 2022, Berkeley Exploration Limited va presentar una notificació escrita d'una disputa d'inversió al president del Govern, Pedro Sánchez, i al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) informant-los de la naturalesa de la disputa i de les violacions del TCE, i proposant cercar negociacions per a una solució amistosa. Berkeley remarca que, fins ara, el govern espanyol encara no ha entaulat cap conversa relacionada amb la disputa i Berkeley Exploration Limited "ha presentat ara la seva sol·licitud per fer valer els seus drets al projecte Salamanca a través de l'arbitratge internacional".
Aquesta sol·licitud ha estat presentada conjuntament per equips especialitzats de Herbert Smith Freehills Spain LLP i LCS Advocats, els quals representaran Berkeley Exploration Limited a l'arbitratge.
Tot i la disputa d'inversió, Berkeley Exploration Limited ha insistit que segueix compromesa amb el projecte Salamanca i continua oberta a un diàleg constructiu amb Espanya. Alhora, la companyia "està disposada a col·laborar amb les autoritats espanyoles pertinents per trobar una resolució amistosa a la situació dels permisos i manté l'esperança que les converses es puguin fer a curt termini".
Al mateix comunicat, i com ha fet amb anterioritat, Berkeley posa l'accent en l'auge de l'energia nuclear, per a la generació de la qual és necessari l'urani. "Hi ha hagut desenvolupaments significatius en els darrers dos anys que clarament reconeixen la nuclear com una tecnologia clau per a la transició energètica a nivell mundial, i en particular a Europa, per complir amb els objectius de la transició energètica".
També es refereix, novament, a la importància de rebre el subministrament d'urani de manera segura, en lloc d'importar de països geopolíticament inestables, com Rússia, Uzbekistan, Kazakhstan, Níger, etc.
Finalment, subratlla els beneficis del seu projecte a Salamanca, "clau per a la reactivació de l'ocupació en una àrea devastada per la despoblació a les últimes dècades".
"El projecte Salamanca s'està desenvolupant seguint els estàndards més alts de protecció ambiental i sostenibilitat. En aquest sentit, la companyia està totalment compromesa amb promoure el desenvolupament local", conclou.