Berkeley, de mal borràs a la borsa pels vaivens del projecte miner a Salamanca
Les accions de la companyia s'han deixat un 36% aquestes dues últimes sessions
Berkeley viu jornades complicades al mercat espanyol. Les accions de la companyia minera s'han desplomat més d'un 37% en les dues últimes sessions, llastrades per les males notícies sobre el seu projecte a Salamanca. El valor ha perdut suports importants i, a més, ja no es troba entre els tres millors valors de 2020, quan a principis de setmana era el líder indiscutible.
Els números vermells han arribat després de conèixer-se que PSOE i Unides Podem han tornat a plantejar la prohibició d'explotar minerals radioactius a Espanya. Per a implantar aquesta mesura, els dos partits que formen part del Govern de coalició "han pactat una sèrie d'esmenes al Projecte de Llei de Canvi Climàtic", segons apuntava aquest dijous l'Agència EFE.
Noticia relacionada
Berkeley cae más de un 20% por el posible veto a la explotación de minerales radiactivosSi arriba a confirmar-se aquest veto, Berkeley tindria molt complicat seguir endavant amb la mina d'urani que està promovent a la localitat de Retortillo (Salamanca). Aquest projecte comptaria amb una inversió de 250 milions d'euros i el suport de la Unió Europea (UE), d'acord amb la informació publicada a la pàgina web de la pròpia companyia.
També ha aconseguit l'aprovació d'altres organismes, com l'Ajuntament de Retortillo, que l'11 agost li va concedir la llicència urbanística, evidenciant els avanços en el projecte. Aquest mateix dia, les seves accions es van disparar un 17%. A més, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va emetre un informe favorable per renovar l'autorització prèvia de la mina. Va ser el 23 de juliol, dia en què els seus títols es van revaloritzar un 40%.
No obstant això, com el vist bona d'aquestes organitzacions no és suficient, aquests guanys ja han quedat pràcticament en no-res. Moviments tan bruscos d'aquest tipus són habituals en els valors de petita capitalització, coneguts com 'chicharros'. Per remuntar el vol, ha d'obtenir els permisos del Ministeri per a la Transició Ecològica, una condició que sembla complicada si PSOE i Unidas Podemos confirmen el veto a l'explotació de minerals radioactius.
Berkeley ja va mostrar la seva preocupació per les incerteses reguladores i burocràtiques que engloben el seu projecte a Salamanca. Fins i tot va advertir que truncaria el seu regnat a la borsa, com finalment ha estat el cas. En un informe publicat a principis d'octubre, avisava que "qualsevol canvi advers important en les polítiques governamentals o la legislació d'Espanya que afecti les activitats de mineria [...] pot afectar la viabilitat i rendibilitat de la mina de Retortillo".
PERD LA PRIMACIA AL MERCAT ESPAÑOL
Les traves a la seva mina d'urani també li han suposat perdre la primacia al mercat espanyol que ha mantingut durant pràcticament tot l'any. De fet, amb les caigudes de les últimes dues jornades ha passat de revaloritzar-se un 200% des que va començar 2020 a observar un increment del 89%. Així, ha deixat de ser el millor valor sobre el parquet madrileny i ja la superen PharmaMar (+203%), Solaria (+158%) i Urbas (+141%).
Per aspecte tècnic, l'analista de 'Bolsamanía', José María Rodríguez, destaca que "l'única cosa a què aferrar-se és a la base del canal baixista pel qual es ve desplaçant el preu aquests últims dos mesos". La pèrdua del suport dels 0,30 euros "no és un bon senyal, perquè aquest nivell es correspon amb un ajust/reculada del 61,8% de tota la gran pujada prèvia. Però estem parlant d'un dels títols més volàtils del nostre mercat i les dilatacions dels preus són a l'ordre del dia", afegeix.