Bankia reconeix patir alentiment en la signatura d'hipoteques pel Suprem
No espera augment de provisions per aquest tema, ja que el banc ha actuat "d'acord amb la llei"
Actualitzat : 19:44
Bankia està patint un alentiment en la signatura d'hipoteques després que el Tribunal Suprem sentenciés fa deu dies que els bancs han de sufragar el cost de l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats (AJD). Segons ha explicat José Sevilla, el conseller delegat de l'entitat, alguns clients estan esperant al proper 5 de novembre, quan l'alt tribunal es pronunciarà definitivament sobre aquest tema, per signar el préstec.
"Aquests dies estem veient un cert retard per part d'alguns clients en la presa de decisions", ha assenyalat durant la presentació dels resultats trimestrals de Bankia, i ha afegit que "en un entorn d'inseguretat, el client que pot esperar uns dies ho està fent".
En tot cas, ha apuntat que no s'està apreciant "afectació" en els clients que s'interessen per contractar una hipoteca, ja que "això està funcionant igual que abans". "El que estem veient és un cert alentiment en la signatura d'hipoteques", ha dit Sevilla.
Aquesta afirmació contrasta amb altres emeses per entitats competidores, com Bankinter o CaixaBank, els consellers delegats dels quals van explicar aquests dies durant les seves respectives presentacions de resultats que estan experimentant "normalitat" en la signatura d'hipoteques.
Sevilla no espera que l'entitat vagi a haver de fer noves provisions si el Suprem finalment manté la seva decisió que el banc assumeixi el cost de l'impost en la concessió d'hipoteques el proper 5 de novembre. En la seva opinió, el banc ha actuat "d'acord amb la llei", de manera que la sentència no hauria d'establir retroactivitat.
"Lògicament no hauríem de fer provisions, perquè el que fèiem és complir amb aquesta manera de fer. No hi hauria major qüestionament", ha assenyalat el segon executiu de Bankia.
NO ÉS EL MILLOR TIMING PER PRIVATITZAR
Sevilla ha reconegut que el moment actual no representa "el millor timing" per portar a terme la privatització completa de Bankia, que cotitza en borsa al voltant dels 2,7 euros per acció, molt lluny dels 4,06 euros per títol als que va desinvertir el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) un 7% de l'entitat el passat desembre.
Tot i això, ha explicat que la tendència baixista de l'acció de Bankia és similar a la dels seus competidors a Espanya i els bancs europeus, ja que és "un any difícil per a les accions bancàries". En la seva opinió, "cal esperar a mitjà termini" per veure una pujada del preu dels títols del banc, segons vagi presentant bons resultats i compliment del seu pla estratègic 2018-2020.
El segon executiu de l'entitat no ha volgut pronunciar-se sobre el termini amb el qual, en teoria, explica el FROB per a la desinversió, que venç a finals de 2019 i que podria allargar-se si fos necessari. "Si seria bo o no canviar el termini, això és el Ministeri [d'Economia i Empresa] el que s'ha de pronunciar i ho ha de valorar", ha apuntat.