Bankia guanya un 54% menys fins a març després de provisionar 125 milions pel virus

José Ignacio Goirigolzarri demana que es vagi preparant ja la sortida d'aquesta crisi

Per

Bolsamania | 29 abr, 2020

Actualitzat : 10:06

Bankia ha tancat el primer trimestre de l'exercici 2020 amb un benefici net de 94 milions d'euros, un 54% inferior a l'obtingut fa un any, a conseqüència de l'avançament de provisions per fer front a possibles contingències derivades de la situació generada pel coronavirus. Sense aquest efecte, el benefici hauria registrat un descens del 11,3%.

L'entitat ha realitzat aquest trimestre una dotació de provisions de caràcter extraordinari de 125 milions d'euros, amb l'objectiu de reforçar encara més el balanç i comptar així amb la màxima flexibilitat per a atendre les necessitats financeres dels clients.

José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia, ha dit que “amb aquesta decisió d'avançar provisions, estarem preparats per respondre amb rapidesa i eficàcia a les necessitats financeres de famílies i empreses en una situació tan complexa com l'actual”.

Goirigolzarri ha assenyalat, a més, que “a curt termini ens enfrontarem a uns moments encara complexos, en els quals l'evolució de la pandèmia serà molt determinant. Però hem d'anar preparant ja la sortida d'aquesta crisi i fer-ho amb determinació perquè el futur no està escrit, l'escrivim nosaltres. El futur el construïm entre tots”.

Per part seva, José Sevilla, conseller delegat, ha precisat que, “fins a l'arribada de la crisi sanitària el mes de març, l'activitat i el dinamisme comercial del banc registraven avanços molt destacats en les principals mètriques, unit a l'alta qualitat del nostre balanç”.

Bankia ha rebut més de 19.400 sol·licituds de moratòria hipotecària i 14.100 en operacions de crèdit al consum. L'entitat està tramitant sol·licituds per part de les empreses perquè puguin accedir a les solucions avalades per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per uns 7.320 milions d'euros en préstecs i comptes de crèdit.

El crèdit brut a la clientela ha tancat el primer trimestre en 121.029 milions d'euros, un 0,3% més que al tancament de 2019. Sense considerar els actius dubtosos ni les adquisicions temporals, el crèdit a la clientela brut ha registrat un avanç del 0,4%.

La morositat descendeix fins al 4,9% i la taxa de cobertura de saldos dubtosos arriba al 55,3%, la qual cosa suposa 1,3 punts per sobre del nivell registrat al trimestre anterior.

El volum net dels actius improductius (crèdits dubtosos i actius adjudicats) ha disminuït en 136 milions d'euros (-3,2%) i la seva taxa sobre el total de riscos del grup es troba al 3,2%.

L'entitat ha destacat els nivells de solvència malgrat el virus. Bankia va tancar març amb una ràtio de capital CET1 fully loaded (sense incloure les plusvàlues sobiranes latents a valor raonable) del 12,92%, molt per sobre de les exigències reguladores, i suposa un avanç de 7 punts bàsics en el trimestre.

A març de 2020, el CET1 phase in ha estat del 13,98% i el capital total, del 17,73%. Aquests nivells representen un excés de capital sobre els requeriments mínims del SREP de 560 punts bàsics i de 498 punts bàsics a nivell total solvència, respectivament.

D'altra banda, l'entitat compta amb un coeficient de cobertura de liquiditat (LCR) del 189% i uns actius líquids per un import superior als 30.200 milions d'euros. “Aquestes fortaleses proporcionen al grup un coixí ampli per afrontar la situació actual i poder respondre finançant l'economia”, ha subratllat el conseller delegat de Bankia.

PRINCIPALS MAGNITUDS

Bankia ha aconseguit un marge brut de 823 milions d'euros al primer trimestre, un avanç del 1,1% en taxa interanual i del 17,7% en comparació amb el tancament de 2019. A més, el marge net abans de provisions puja un 1,2% en l'últim any.

Aquest avanç està recolzat en uns majors ingressos obtinguts per la venda de carteres de renda fixa (ROF) i el bon comportament de les comissions, que han sumat 284 milions d'euros, un 9% més en relació amb el mateix període de l'any 2019, si bé en termes intertrimestrals cauen un -0,2%.

Dins dels ingressos per serveis, destaquen els avanços en les comissions cobrades als clients per la gestió en fons d'inversió, plans de pensions i assegurances (+4,4%) i mitjans de pagament (+3,6%).

No obstant això, l'impacte registrat per la corba de tipus d'interès s'ha vist reflectit en el marge d'interessos del trimestre, que s'ha situat en 458 milions d'euros (-8,7%), al qual s'hi suma la menor contribució de les carteres ALCO de renda fixa i dels interessos de dubtosos.

Últimas noticias