Bankia: es rebutja la doctrina Botín, i Deloitte i el banc es lliuren de falsedat comptable
Actualitzat : 14:20
El tribunal encarregat de jutjar les responsabilitats penals durant la sortida a borsa de Bankia ha decidit rebutjar la 'doctrina Botín' sol·licitada per la majoria dels acusats, als quals, a més, obliga a assistir a totes les sessions del judici oral, que es reprèn aquest dimarts. Tampoc ha accedit a eliminar del cas els perjudicats que van arribar a una acord amb l'entitat per a la devolució de l'invertit. D'altra banda, el tribunal ha lliurat Deloitte, la mateixa Bankia i BFA de l'acusació per delicte de falsedat comptable, atès que es tracta d'un delicte que no es pot atribuir a una persona jurídica, però manté l'acusació per estafa.
Aquest dimarts s'ha reprès el desenvolupament del judici oral per la sortida a borsa de Bankia amb la declaració de l'expresident de l'entitat Rodrigo Rato. Després d'analitzar les qüestions prèvies presentades per les defenses, la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i les acusacions, tant particulars com populars, els jutges han decidit tirar per terra les aspiracions d'alguns acusats d’acollir-se a la 'doctrina Botín'.
La 'doctrina Botín' va ser establerta el 2007 quan el Tribunal Suprem va lliurar el mort banquer Emilio Botín de ser jutjat en el cas de les cessions de crèdit comercialitzades per Santander. L'alt tribunal va decidir que les acusacions populars (els demandants que s'incorporen al cas en considerar que l'acusat ha trencat la llei encara que no siguin directament perjudicats) no eren suficients per fer seure a la banqueta l'expresident de Santander, sinó que per a això era necessari que acusessin o bé els particulars o bé el fiscal (o ambdós).
En el cas Bankia, la Fiscalia només acusa per estafa quatre exdirectius: Rodrigo Rato, José Luis Olivas, Francisco Verdú i Juan Manuel Fernández Norniella. No obstant això, la fiscal del cas, Carmen Launa, va afirmar durant la primera sessió del judici que Anticorrupció estudia ampliar l'acusació a un altre delicte, el de falsedat comptable, pels comptes de 2011, que van ser formulades el març de 2012. Més d'una vintena d'encausats als quals la Fiscalia no acusa van sol·licitar la 'doctrina Botín', però ha estat rebutjada pel tribunal.
Els magistrats han rebutjat anul·lar el judici oral per la sortida a borsa de Bankia i de transformar-lo en un procediment abreujat, peticions efectuades per diverses defenses durant el procés de qüestions prèvies i han decidit mantenir totes acusacions, la nul·litat de les quals també demanaven alguns acusats en considerar que els perjudicats que han arribat a un acord amb l'entitat per a la devolució del que s'havia invertit no haurien d'estar personats. A més, consideren que la presència dels encausats és necessària al llarg del procés judicial, si bé, obre la porta a concedir-los "permisos pertinents" perquè puguin eludir la seva assistència amb motius justificats.
Al que sí que han accedit els jutges és lliurar Deloitte, l'entitat i el BFA de l'acusació de delicte de falsedat comptable, atès que una persona jurídica no pot ser acusada d'això. No obstant això, manté l'acusació per delicte d'estafa.
El tribunal ha decidit mantenir algunes de les peticions de la Fiscalia, tot i que ha rebutjat altres. Per exemple, la sol·licitud de declaració en el judici dels perits que van intervenir en la comissió executiva de Banc de València i de la dels que van formar la comissió rectora del FROB que es va fer càrrec d'aquesta entitat bancària. Els magistrats, però, sí que consideren pertinent que declari el perit José Antonio Delgado Manzanares, inspector del Banc d'Espanya.
Pel que fa a la intenció de la Fiscalia d'ampliar la seva acusació a un delicte de falsedat comptable al llarg del judici, el tribunal no s'oposa però es refereix a això en el seu acte sobre qüestions prèvies. Als magistrats els resulta "una mica sorprenent pel moment en què es va anunciar, quan encara no s'ha practicat una sola prova i sense cap dada nova", especialment després de "cinc anys d'instrucció de la causa", per la qual cosa veu "lògiques" les "múltiples protestes" que van proclamar els advocats de les defenses.