Apple pateix a la borsa pels seus problemes de producció a la Xina
Els títols de la companyia han perdut més d'un 10% al darrer mes
El gegant Apple travessa un moment delicat a la borsa, amb uns títols que s'han deixat més d'un 10% a l'últim mes, després de conèixer-se problemes de producció vinculats, la majoria, amb les factories que la companyia de Cupertino té a la Xina. La pèrdua de valor borsari supera el 14% durant els darrers tres mesos, i ronda el 25% des de l'inici de l'any.
A finals d'octubre, el brot de Covid-19 a la fàbrica de Foxconn, que sol tenir uns 200.000 treballadors, va fer que les persones que temien encomanar-se de la malaltia fugissin de la factoria, i la companyia ha intentat atraure els treballadors amb un augment dels salaris.
L'empresa va començar a alertar a principis de novembre als seus clients que els temps d'espera per rebre els nous models d'iPhone 14 s'incrementarien a causa de les restriccions a les fàbriques xineses per contenir els brots de coronavirus, i l'escenari no ha millorat des de llavors.
Els treballadors de la principal planta de fabricació d'Apple a Zhengzhou (Xina) van protagonitzar setmanes enrere violentes protestes farts de les dures mesures per frenar els casos de Covid. Com a conseqüència, molts han renunciat a la seva feina.
Segons ha informat Bloomberg, els tumults en aquest centre de fabricació clau per a Apple poden generar durant aquest any un dèficit de producció de prop de 6 milions d'unitats d'iPhone Pro.
Tot i això, els problemes no van acabar aquí, ja que a principis de desembre va ser Morgan Stanley que va reduir la seva previsió d'enviaments d'iPhone fins a 9 milions per al quart trimestre de l'any, tres milions més que a la seva última estimació.
D'altra banda, segons el fabricant de component electrònics Murata Manufacturing, un dels principals proveïdors d'Apple, és molt probable que el gegant tecnològic redueixi encara més els seus plans de producció d'iPhone 14 als propers mesos a causa de la debilitat de la demanda.
Murata ja ha retallat diverses vegades la previsió de producció mundial de telèfons intel·ligents per a aquest any fiscal. A l'abril, la empresa japonesa va anticipar inicialment que els fabricants de telèfons produirien 1.370 milions d'unitats, un lleuger augment respecte dels 1.360 milions de l'any fiscal anterior. A l'octubre va rebaixar la previsió fins a menys de 1.200 milions, i dues setmanes després fins als 1.090 milions, en els dos casos per la menor demanda de telèfons de gamma baixa a la Xina.
Per part seva, Morgan Stanley espera ara que Apple enviï al voltant de 75,5 milions d'unitats, sensiblement per sota de la seva previsió original de 85 milions d'unitats. “A hores d'ara, els inversors entenen perfectament que el trimestre de desembre es veurà afectat per l'escassetat de subministrament de l'iPhone i, per tant, el debat més important a curt termini és quant de la pèrdua de demanda del desembre és perible o ajornable", destaquen.