Almirall llança Ebglyss a Espanya per a la dermatitis atòpica de moderada a greu

Després de l'autorització de comercialització per part de la Comissió Europea al novembre de 2023

Per

Bolsamania | 01 oct, 2024

Almirall ha presentat aquest dimarts el llançament d'Ebglyss (lebrikizumab) a Espanya. Aquest anticòs monoclonal ja està disponible per al tractament de pacients adults i adolescents (a partir de 12 anys i amb un pes corporal mínim de 40 kg) amb dermatitis atòpica (DA) de moderada a greu, que són candidats per a teràpia sistèmica.

"Lebrikizumab és un anticòs monoclonal que es dirigeix ​​selectivament i neutralitza la citocina IL-13 amb alta afinitat i una taxa de dissociació lenta, bloquejant la seva senyalització amb alta potència. La citoquina IL-13 és una proteïna que exerceix un paper clau en el desenvolupament de la DA. En les persones que pateixen aquesta malaltia, la IL-13 actua com un impulsor principal de la inflamació, cosa que pot portar a erupcions cutànies vermelloses i descamatives, pruïja intensa que moltes vegades interromp el son o les activitats diàries, i fins i tot sobreinfeccions per bacteris", ha explicat la farmacèutica.

Aquest fàrmac representa un avenç significatiu en els pacients amb DA de moderada a greu gràcies a la seva precisió —el mecanisme d'acció selectiu adreçat a la IL-13—, control —eficàcia a curt i llarg termini i seguretat, demostrades fins als 3 anys— i a la seva posologia única —dosificació mensual de manteniment per a tots els pacients—.

La dermatitis atòpica és una malaltia inflamatòria crònica de la pell, heterogènia i no contagiosa que afecta aproximadament l'1,9% en adults i del 6,4% en adolescents a Espanya i fins al 4,4% dels adults a Europa, dels quals el 30% tenen DA de moderada a greu. S'estima que hi haurà més de 5 milions de persones amb DA moderada a greu al continent per al 2026. Aquesta malaltia es caracteritza per l'aparició de lesions eccematoses recurrents i picor intensa que està directament relacionada amb la pèrdua del son, infeccions cutànies i problemes psicosocials associats a la malaltia.

Aquest tractament, segon biològic d'Almirall en Dermatologia, està disponible a Espanya després de l'autorització de comercialització per part de la Comissió Europea el novembre de 2023 i la decisió d'inclusió del Ministeri de Sanitat el juny de 2024. A més, ja està disponible a diversos països europeus com Alemanya, Regne Unit, Noruega, Dinamarca i República Txeca. "La seva gran acollida inicial tant per part de dermatòlegs com de pacients demostra l'important progrés que aquest biològic de nova generació significa per a la comunitat dermatològica", han indicat des de la companyia.

Durant la roda de premsa, Lidia Martín, directora general d'Almirall Iberia, ha subratllat la importància d'aquest llançament a Espanya: "La disponibilitat de lebrikizumab marca una fita a l'abordatge de les necessitats no cobertes de les persones amb dermatitis atòpica de moderada a greu. A Almirall fa 80 anys que estem compromesos a buscar tractaments que ajudin a cobrir les necessitats mèdiques de les persones. Com a única companyia espanyola amb dos biològics al mercat, estem orgullosos d'estar a l'avantguarda de la innovació dermatològica i poder donar servei tant a la comunitat sanitària com als pacients."

El Dr. Pablo de la Cova, cap del servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari Infanta Leonor, ha parlat sobre les metes que encara estan per assolir en el tractament de la dermatitis atòpica i ha destacat la importància dels nous tractaments per satisfer les diverses necessitats dels pacients, afirmant: "La dermatitis atòpica imposa una càrrega considerable als pacients, impactant negativament a la seva qualitat de vida i el seu benestar general. L'accés a noves teràpies biològiques és crucial per oferir més alternatives terapèutiques personalitzades i efectives perquè les persones amb aquesta malaltia puguin gaudir d'una vida plena."

Per la seva banda, el Dr. Jose-Manuel Carrascosa, cap del Servei de Dermatologia a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGiT) i professor associat a la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​ha repassat el desenvolupament robust clínic de lebrikizumab, assenyalant: "Estem presenciant un salt qualitatiu en el tractament de la dermatitis atòpica gràcies als biològics. Lebrikizumab representa un gran avenç amb un mecanisme d'acció innovador que ens permet oferir una alternativa terapèutica eficaç i amb pocs efectes secundaris. Als assajos clínics, al voltant de sis de cada 10 pacients tractats van obtenir una millora d'almenys el 75% de les lesions cutànies, alguns després de poques setmanes de tractament, amb un perfil de seguretat favorable i una millora significativa en el control. de la picor, el símptoma més invalidant en aquesta malaltia. I la majoria dels pacients que van respondre van mantenir la resposta amb una sola administració cada 4 setmanes, cosa que ens facilitarà el seguiment dels pacients, amb prou feines monitoritzacions”.

Lebrikizumab representa un avenç per als pacients amb dermatitis atòpica de moderada a greu candidats a teràpia sistèmica a causa del mecanisme d'acció selectiu, eficàcia provada, perfil de seguretat acceptable i una posologia de dosificació de manteniment cada 4 setmanes per a tots els pacients. Lebrikizumab ha demostrat eficàcia clínica tant en monoteràpia com en combinació amb corticosteroides tòpics, amb un esquema de dosificació de manteniment de 4 setmanes per a tots els pacients, i ha estat aprovat per l'EMA el novembre de 2023. S'han presentat dades clíniques fins a tres anys de tractament amb lebrikizumab.

Últimas noticias