Allau de reaccions i crítiques contra l'impost a la banca i les energètiques: de Cepsa a Ana Botín
El Govern sembla que té cada cop més complicat fer permanent el gravamen
Un dels grans temes d'aquesta setmana que s'acaba avui divendres a les borses ha estat l'impost del Govern als bancs i les energètiques. Sembla que s'allunya la possibilitat que s'aprovi fer-ho permanent a curt termini a mesura que l'Executiu no aconsegueix els suports polítics necessaris.
A més, també han refermat les crítiques a aquest impost des de múltiples àmbits. L'Institut Espanyol d'Analistes ha publicat un informe en què adverteix de les repercussions "negatives" de fer-ho permanent. Així, considera que aquesta mesura podria restringir l'accés al crèdit per a les petites i les mitjanes empreses (pimes).
Per part seva, la presidenta de Santander, Ana Botín, ha parlat des de Washington i ha criticat l'impost. En el marc de la seva participació a l'edició del 2024 de la Trobada Anual de l'Institut de Finances Internacionals (IIF, per les sigles en anglès), Botín va dir aquest dijous que “ha de permetre a les companyies guanyar diners”.
"Per què ens imposaran un impost bancari sobre els ingressos d'un banc, com tenim a Espanya. Això va directament en contra del creixement i no contribuirà al nostre objectiu comú d'ajudar que la gent li vagi millor. Així que crec que aquesta és la diferència és aquesta: als Estats Units està permès fer diners", va afirmar.
La patronal bancària AEB, juntament amb la de les antigues caixes CECA, ha expressat el rebuig a la possibilitat que el Govern converteixi en permanent l'impost extraordinari.
"És un impost que no només resta competitivitat al sector, sobretot resta competitivitat i capacitat de creixement al conjunt de l'economia espanyola. Li resta capacitat de progrés a les nostres famílies i les nostres empreses", ha indicat la presidenta de l'AEB, Alejandra Kindelán, aquest dijous.
La CEO de Bankinter, Gloria Ortiz, també es va manifestar ahir, a la presentació de resultats, en contra de l'impost.
"L'impost no ens agrada i és discriminatori, fins i tot encara que compleixi la normativa. Si considerem que no s'ajusta a la Llei, ho recorrerem perquè és la nostra obligació defensar els interessos dels nostres accionistes".
Expansión publica aquest divendres que el Consell d'Administració de Cepsa, la segona petroliera espanyola després de Repsol, ha ordenat a la direcció de la companyia que freni les inversions en nous projectes d'hidrogen a Espanya i prioritzi els internacionals fins que el Govern aclareixi què passa amb l'impost. Així, ha acordat paralitzar l'emblemàtic projecte de la Vall Andalús de l'Hidrogen, que Pedro Sánchez va presentar personalment perquè és clau per al nostre país.
El president d'Iberdrola, Ignacio Galán, a la presentació de resultats aquesta setmana, va parlar del "soroll" i la incertesa que tot aquest procés està generant i va recordar que encara no ha aprovat res i que, en funció del que passi, canviaran o no les previsions que presentaran al Capital Markets Day que tenen previst celebrar a la tardor del 2025.
La setmana que ve presentaran resultats Santander, Unicaja, BBVA, CaixaBank i Sabadell i, de ben segur, a les rodes de premsa per desgranar els seus comptes, tornaran a referir-se a aquest assumpte.
Les crítiques contra l'impost extraordinari del Govern a la banca i les energètiques sempre han estat molt presents, però la reacció conjunta en contra d'aquest que s'ha vist aquesta setmana, motivada per la possibilitat que aquest es faci permanent. cosa que estudia el Govern, ha estat especialment cridanera, sobretot perquè s'ha produït des de tots els àmbits.
La vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, lamentava aquest dijous que si el Govern “no compta amb prou majoria no podrà complir amb la vocació que els impostos a les energètiques i a la banca romanguin al llarg del temps”.
Aquest gravamen temporal caduca al final d'aquest any. La seva renovació és part de les negociacions per aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2025.