Aena preveu augmentar el seu benefici un 3,2% aquest any fins als 1.272 milions

Destinarà a pagar dividend un 80% dels seus beneficis nets durant els propers tres anys

Per

Bolsamania | 10 oct, 2018

Actualitzat : 11:55

Aena ha presentat aquest dimecres el seu Pla Estratègic 2018-2021, en el qual revela que aquest any preveu augmentar el seu benefici un 3,2% fins als 1.272 milions d'euros, davant els 1.232 milions assolits el 2017. Així mateix, per 2019 s'espera que els seus guanys segueixin creixent i toquin els 1.311 milions d'euros. Després de presentar aquestes xifres, les accions de la companyia cauen gairebé un 4% en borsa.

El Pla, que la gestora aeroportuària ha enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) confirma també que destinarà a pagar dividend un 80% dels seus beneficis nets (excloent-ne partides extraordinàries) durant els pròxims tres anys, i que estima assolir uns ingressos consolidats de 4.244 milions d'euros aquest any i de 4.362 milions d'euros el 2019, amb una taxa de creixement anual composta del 4,1%.

Aena vol redissenyar espais, rellançar el Duty Free, impulsar la restauració i les botigues especialitzades i crear una plataforma de digitalització que millori l'experiència dels usuaris

D'altra banda, pel que fa al resultat brut d'explotació (EBITDA), Aena assenyala que se situarà als 2.584 milions d'euros aquest any, xifra que representarà una alça del 2,7% respecte als 2.517,4 milions del 2017, i als 2.588 milions d'euros el 2019.

Aena també afirma al Pla que el trànsit aeri als aeroports que gestiona augmentarà un 2% fins al 2019. "A mitjà i llarg termini es presenta una tendència molt positiva de recuperació del trànsit", encara que "a curt termini sempre hi ha factors conjunturals" que poden influir, diu la companyia en referència a l'efecte que pot tenir la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, conegut com Brexit.

Pel que fa a l'activitat comercial, Aena assegura que els ingressos han crescut "molt significativament" durant els últims cinc anys i espera que la tendència continuï durant els propers anys. Per a aquest 2018 s'estima un augment del 8,4% fins als 1.137 milions d'euros, enfront dels 1.049 obtinguts el 2017, mentre que per 2019 augura un increment fins als 1.191 milions. Per la seva banda, els ingressos per passatger en activitat comercial s'incrementaran un 6,5% fins al 2019. Aena es proposa redissenyar els espais, rellançar el Duty Free, impulsar la restauració i les botigues especialitzades i crear una plataforma de digitalització que millori l'experiència dels usuaris.

Així mateix, segons consta al document, la companyia seguirà executant un pla per desenvolupar el negoci immobiliari i donarà un nou impuls al desenvolupament internacional. Pel que fa al desenvolupament immobiliari, la nova filial Aena Inmobiliaria identificarà socis potencials per tipus d'actiu per als plans ja presentats als dos grans aeroports de la xarxa, el d'Adolfo Suárez Madrid Barajas i el d'El Prat, i definirà el model de cessió de les 2.000 hectàrees de sòls lliures potencialment comercialitzables, que es troben molt propers als principals nuclis urbans i als principals corredors logístics.

Tal com explica el gestor aeroportuari, a més de fer una valoració d'actius per fixar-ne un preu mínim, les societats que es creïn per al desenvolupament de l'activitat immobiliària i el desenvolupament internacional podran dotar-se dels seus recursos propis.

D'altra banda, Aena explica que per a l'expansió internacional es buscaran aliances estables amb socis privats de referència i adquirir actius aeroportuaris internacionals mitjançant la creació o adquisició de societats vehicle independents, en què participarà la filial Aena Internacional -que ja opera a 16 aeroports fora d'Espanya-, davant la rigidesa del marc regulador per fer adquisicions majoritàries per la participació de l'Estat (que actualment compta amb un 51% del capital d'Aena a través d’ENAIRE), que hauria de ser aprovada pel consell d'administració.

A finals de juliol Aena va anunciar que mantindrà la rebaixa de l’11% a les taxes aeroportuàries per al període 2017-2021. Es congelaran el 2019, després de la reducció del 2,2% el 2017 i 2018, i s'aplicaran incentius a les aerolínies per obrir noves rutes i l'enfortiment de les ja existents.

Últimas noticias