Acord sobre les quotes pesqueres de 2021 a la UE després d'una nit en blanc

El de 2020 ja s'ha convertit en el Consell de Pesca més llarg dels últims anys

Per

Europa Press | 17 des, 2020

Els ministres de Pesca de la Unió Europea han aconseguit un acord sobre les possibilitats de pesca per a la flota comunitària el 2021 tant per l'Atlàntic i el Mar del Nord com per al Mar Mediterrani després de més de vint hores de negociacions, segons han informat fonts comunitàries a Europa press.

El consens entre les capitals europees ha arribat poc després de les 8.00 hores d'aquest dijous després que els titulars del ram s'iniciessin els debats a les 10.00 hores de dimecres i, posteriorment, comencés un dia de reunions entre delegacions nacionals i amb la Comissió Europea.

Aquests contactes han desembocat en un acord sobre les possibilitats de pesca que es negocien durant la reunió, que són les quotes per l'Atlàntic i el Mar del Nord, les corresponents a espècies d'aigües profundes i els dies de pesca que podrà pescar la flota del Mediterrani.

NIT EN BLANC

Al llarg de la nit s'havia retardat en diverses ocasions l'hora prevista per a una nova reunió dels ministres i per als Vint-i-set per certificar un acord. Fonts comunitàries van avisar primer que no succeiria abans de la mitjanit de dimecres, però després l'hora es va anar postergant fins a les 7.30 hores.

El de 2020 ja s'ha convertit en el Consell de Pesca més llarg dels últims anys i ha superat el de 2019, quan l'acord es va assolir cap a les 6.30 hores del matí. En aquesta ocasió, a les dificultats tradicionals que planteja el repartiment de les quotes de les aproximadament 150 poblacions s'ha sumat el problema generat pel fet que Brussel·les i Londres no hagin tancat encara un pacte sobre la seva relació a partir de l'1 de gener.

Això suposa que 119 d'aquests estocs, la gestió dels quals és compartida entre la UE i el Regne Unit, no poden ser repartits encara. Com a solució temporal, la Comissió Europea ha plantejat un període de tres mesos perquè la flota comunitària pugui pescar espècies com el lluç, gall o rap al golf de Biscaia i a la Gran Sol.

Sobre la resta de poblacions la gestió de les quals correspon únicament a la UE, Espanya ha concentrat els seus esforços en revertir les retallades plantejades pel lluç d'aigües ibèriques, el llenguado Sud i l'escamarlà capturat al golf de Cadis.

Pel que fa a la Mediterrània Occidental, Espanya s'oposa a la disminució dels dies d'activitat que plantejava Brussel·les i que era del 15% i que s'hi sumaria la baixada del 10% que s'ha hagut d'efectuar al llarg d'aquest any.

Últimas noticias