Acebes acusa Deloitte de mentir: no va avisar de problemes en els comptes de Bankia

L'exministre va abandonar el consell de Bankia per no incórrer en conflicte d'interessos

Per

Bolsamania | 04 mar, 2019

Actualitzat : 15:00

L'exministre Ángel Acebes ha acusat Deloitte i, concretament, el seu soci Francisco Celma de mentir en relació amb la seva responsabilitat en els comptes de 2011 de Bankia. Segons el seu relat, la companyia d'auditoria no va advertir que hi hagués cap problema que impedís formular els comptes d'aquest exercici o signar la seva auditoria i, de fet, un mes abans de la formulació dels comptes el treball de l'auditor extern s'estava desenvolupant amb normalitat.

L'exconseller de Bankia, que va ser president de la seva comissió d'auditoria durant set mesos, entre juliol de 2011 i abril de 2012, ha respost aquest dilluns a les preguntes de la seva defensa en el marc del cas Bankia. L'exministre no ha de respondre a la Fiscalia, atès que no l'acusa (només dirigeix ​​les seves actuacions contra Rodrigo Rato, José Manuel Fernández Norniella, Francisco Verdú i José Luis Olivas).

Acebes ha explicat que l'octubre de 2011 la comissió d'auditoria de Bankia va mantenir una reunió amb Deloitte per planificar l'auditoria d'aquest exercici durant el qual Celma va repartir als seus membres un document al qual s'assenyalaven alguns aspectes rellevants per a la realització de l'auditoria , entre els quals es trobava la valoració de la participació de Bankia en BFA. "Només faltava! Si era el més important... Com no ho tindria en compte en l'auditoria?", ha dit.

"Celma va dir: 'Jo ja vaig avisar que això podria ser un problema'. De cap de les maneres!", ha exclamat l'exconseller de Bankia durant la seva declaració en la causa penal que investiga les responsabilitats per la sortida a borsa de Bankia. Acebes ha explicat que el fet d'incloure la valoració de Bankia entre els aspectes més rellevants per a la realització de l'auditoria no és una advertència: "Aquí no hi ha cap advertència que vagi a existir un problema. Enlloc parla d'advertiment".

L'exministre popular ha ironitzat amb el fet que Deloitte no va advertir que hi hagués problemes de cara a la signatura de l'auditoria dels comptes del 2011. "Des de quan un auditor es dirigeix ​​verbalment per dir que farà excepcions? On s’ha vist que algú es dirigeixi així [als membres del consell], i més algú del prestigi de Deloitte? O és que els membres de la comissió d'auditoria estaven tots sords i no van sentir que la participació de Bankia en BFA generava deteriorament?", s'ha qüestionat.

Acebes ha explicat que el Banc d'Espanya mai es va dirigir directament a ell i que només rebien les seves impressions de l'estat de l'entitat a través de resolucions. "No sé si els inspectors [del Banc d'Espanya] haurien apreciat qualsevol tipus de deteriorament, però ni al consell ni al comitè d'auditoria ens ho van traslladar", ha afegit.

"Durant aquests set mesos [del seu treball al consell] mai s'ha dirigit a mi ni verbalment ni per escrit ni en conversa telefònica ningú del Banc d'Espanya. La informació que pogués estar circulant serà de la seva exclusiva responsabilitat el que van fer amb ella", ha apuntat l'exministre.

Acebes va cobrar pel seu treball com a conseller de Bankia uns 45.833 euros el 2011 i 26.644 euros el 2012, més les dietes corresponents als dies que assistia a la celebració de consells d'administració. L'exconseller ha rebutjat haver rebut cap remuneració lligada a l'aprovació dels comptes de Bankia.

D'altra banda, l'advocat d'Acebes li ha preguntat sobre la seva sortida de l'entitat, que es va produir l'abril de 2012. L'exministre ha explicat que va abandonar el banc perquè havia rebut una oferta d'Iberdrola per incorporar-se al seu consell i no volia que quedés la més mínima ombra de sospita que existia un conflicte d'interessos.

DARDS CONTRA HERZOG

Durant la seva exposició, Acebes ha estat especialment dur amb Andrés Herzog, l'advocat que representa la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC) i que va iniciar el procediment amb la interposició de la querella. L'exministre l'ha acusat de "falsejar" la informació en què basa la querella en afegir un document que justifica que Acebes era al consell d'administració de Bankia en el moment de la seva sortida a borsa, quan no és així.

"El senyor Herzog falseja aquest document i diu que jo estava a la sortida a borsa de Bankia i en comptes d'aportar per justificar-ho un document d'aquesta data aporta un document de set mesos després, de febrer, moment en el qual sóc conseller", ha explicat, per continuar acusant Herzog de "treure d'aquesta llista" de consellers Virgilio Zapatero, exministre del PSOE, "company del seu líder en aquest moment Rosa Díez", cofundadora d'UPyD i exeuroparlamentaria amb el PSOE.

"Quin és el meu retret penal?", s'ha qüestionat Acebes, que ha manifestat que no estaria assegut al banc dels acusats si "aquest senyor, que era polític", en referència a Herzog, no hagués tret Virgilio Zapatero i ficat a ell a la llista. Segons el seu relat, la querella li ha provocat "perjudicis professionals, personals i morals molt greus". "I, fins i tot, aquest mes he de deixar un consell d'administració [d'Iberdrola] per estar en aquest procediment", ha lamentat.

Últimas noticias