Abengoa prioritza el crèdit amb aval de l'ICO de 250 milions per salvar-se el 27 de juliol
A més, requereix una línia de liquiditat per poder afrontar els pagaments pendents
Abengoa ha saltat dues setmanes del calendari. Aquest dimarts va tornar a marcar en vermell una altra data, el 27 de juliol. Aquest dilluns ha de tenir pactat un acord amb els seus creditors i aconseguir la liquiditat suficient per a poder operar amb una certa normalitat. I aquesta última és, precisament, la seva principal prioritat.
La companyia sevillana necessita oxigen per a la seva operativa i això passa per prioritzar les negociacions per aconseguir una línia de finançament de 250 milions d'euros, que compti amb l'aval de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). No significa que el pacte amb els seus creditors quedi en segon pla. Aquesta línia és clau perquè el pacte amb els creditors sí que podria anar segellant-se pas a pas, depenent dels serrells pendents, però la liquiditat és urgent.
La pròpia companyia reconeixia aquest dimarts al seu comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que no viu un moment fàcil. En les seves paraules: “l'absència de liquiditat i avals estan afectant de manera severa al negoci, fent molt difícil la seva viabilitat si no es tanca l'operació a curt termini”. Al juny, per exemple, no va poder pagar la nòmina completa als seus treballadors.
Noticia relacionada
Abengoa gana tiempo y prolonga la decisión definitiva sobre su rescate al 27 de julioAVALS PÚBLICS
A més, són els mateixos bancs creditors (entre ells, BBVA, CaixaBank, Santander, Bankia i Bankinter) dels qui depèn la concessió de la línia de crèdit. Sobre aquesta, l'empresa encapçalada per Gonzalo Urquijo espera que sigui a cinc anys de termini i amb l'aval de l'ICO a raó de les mesures econòmiques preses per l'Executiu a conseqüència de l'epidèmia de coronavirus.
La segona via per aconseguir liquiditat és una línia d'avals de 300 milions d'euros que, de nou, comptaria amb el suport de l'Estat, però aquesta vegada a través de Cesce. En aquest cas, podria cobrir les necessitats del negoci fins a 2021.
Al marge d'aquests punts, Abengoa té pendent la renegociació del seu passiu, que frega els 6.000 milions d'euros, segons els seus comptes al tancament de 2019. Aquest és, precisament, un altre dels seus detalls pendents perquè la companyia ha presentat les seves dades financeres al tancament de l'últim any fiscal, però sense l'aval del seu auditor, PwC. La companyia es va comprometre fa unes setmanes a remetre els comptes a la CNMV, ja revisades, al més aviat possible, una vegada el panorama sobre la seva viabilitat estigués més clar. I això, de moment, encara no està solucionat.