Cop al diàleg entre ERC i el PSOE pel veto a Iceta perquè arribi al Senat

El Parlament rebutjarà que el líder del PSC sigui designat senat

Per

Bolsamania | 16 mai, 2019

Les relacions entre socialistes i independentistes arrencaran la legislatura de la pitjor manera possible. El veto d'ERC i Junts per Catalunya a la designació del líder del PSC, Miquel Iceta, com a senador autonòmic col·loca els tres partits a les antípodes del diàleg que totes les parts desitgen per superar el conflicte català, però els sobiranistes s'entesten a dinamitar.

Si no hi ha sorpreses i segons el que han anunciat els respectius partits catalans, el Parlament rebutjarà aquest dijous que el socialista doni el salt al Senat cosa que en conseqüència suposarà bloquejar que pugui aspirar la setmana que ve a la seva presidència, com volia el president Pedro Sánchez. Segons l'anunciat per tots els partits, la votació hauria de quedar així: 25 vots a favor que Iceta sigui senador (17 del PSC i 8 dels comuns), 40 abstencions (36 de Cs i 4 del PP), i 65 vots en contra (31 d'ERC, 30 de JxCat i 4 de la CUP).

Si el PP i Cs haguessin votat a favor s'hagués produït un empat a 65, cosa que igualment hagués suposat el rebuig al fet que Iceta sigui senador, ja que el reglament de la Cambra marca que, si una votació empata, es pot repetir fins a tres vegades i, si es manté igual, la iniciativa es rebutja.

Iceta ha recordat aquest dimecres que no hi ha precedents que el Parlament veti la designació d'un senador, de manera que veuria una "aberració democràtica" que ho fes ara, i ha assegurat que, si es confirma, presentarà un recurs d'inconstitucionalitat per vulneració del dret de participació política.

El primer secretari dels socialistes catalans ha avisat la resta de partits de la Cambra autonòmica que el seu veto "dificultarà moltes coses d'ara en endavant", un advertiment sobre el diàleg entre govern i Generalitat que s'augura molt difícil per l'enuig de Sánchez, segons ha explicat Iceta.

Els partits independentistes, per la seva banda, han coincidit en un argument per justificar la seva posició cap a Iceta, "les formes", i han retret a Pedro Sánchez que donés per fet que Iceta presidiria el Senat sense que abans el PSC entaulés una negociació amb els partits catalans al Parlament.

La paradoxa es dona en què JxCat, ERC, Cs i el PP ofereixen llavors dos arguments contradictoris entre ells: d'una banda JxCat i ERC justifiquen el seu rebuig a Iceta perquè el socialisme va avalar l'aplicació del 155, mentre que, de l'altra, el PP i Cs expliquen la seva abstenció acusant Iceta de ser pròxim a les tesis sobiranistes.

Des del PSC, reconeixen haver parlat amb tots, però no han negociat amb ningú. Fonts socialistes ja havien avançat a Bolsamanía que no anaven a entrar al suc d'intercanviar concessions, especialment a ERC, a canvi del seu suport a Iceta. "Poden dir que Junqueras no ha pogut participar en el debat electoral i que hi ha un judici en marxa, però la qüestió fonamental és que hi ha un dret del nostre grup i un veto", ha recriminat el líder del PSC.

De fet ha advertit a ERC de l'error que al seu judici suposaria votar en contra aquest dijous perquè "els partits del diàleg vam guanyar el 28-A i també ERC", de manera que "com llegirà molta gent el fet que diguin que volen diàleg i qui ho vol li diuen que no?", ha qüestionat.

Des de l'entorn republicà s'havia arribat a reivindicar una visita del socialista als presos a Soto Del Real com un manera d'aplanar el camí d'Iceta. "Com podem intercanviar un suport per un gest com el de visitar els presos?", s'exclamava el socialista en declaracions als mitjans. "Que s'ho pensin molt bé", insistia, perquè el veto "dificultarà moltes coses d'ara en endavant". Entre les reclamacions dels independentistes figurava, fins i tot, prometre que mai més s'anava a aplicar l'article 155 de la Constitució.

VOT SECRET

El sistema de vot serà electrònic i secret: això vol dir que cada diputat estrenyerà des del seu escó el botó de 'sí', 'no' o 'abstenció', i el panell del Parlament mostrarà el resultat final però, en ser secret, no indicarà què ha votat cada parlamentari.

El fet que la votació sigui secreta també servirà per mesurar la cohesió interna de l'independentisme i de Cs i PP: si hi hagués diputats que es desmarquessin del sentit del vot indicat, serà impossible rastrejar les seves identitats.

Serà la primera vegada en 40 anys des del restabliment de la democràcia que el Parlament rebutja donar llum verda a una proposta de senador autonòmic: fins ara, tots els grups es recolzaven els seus respectius candidats sense posar cap obstacle.

De fet, l'última votació de senadors autonòmics va ser el maig de 2018, en plena aplicació del 155 i pocs mesos després que el Parlament declarés la república: ERC i JxCat van votar els candidats al Senat de Cs i viceversa i ningú va plantejar objeccions - només hi va haver quatre abstencions, les de la CUP-.

Últimas noticias